În stânga Nistrului sunt de 5 ori mai multe vulpi decât norma admisibilă

Specialiştii în sănătate din regiunea transnistreană sunt îngrijoraţi de populaţia ridicată de vulpi. Potrivit celor mai recente date, aceasta este de 5 ori mai mare decât norma admisibilă, iar pe 100 de hectare de teren densitatea răpitorilor este de 10 animale, transmite IPN.

Potrivit Agenţiei „Novîi Region”, medicul principalul sanitar din regiunea transnistreană, Alexandru Peciul, susţine că situaţia cu populaţia de vulpi a ieşit de sub controlul autorităţilor. Animalele deja încalcă limitele localităţilor, atacă animalele domestice, inclusiv câinii şi pisicile, astfel apare riscul răspândirii rabiei în regiune.

Medicul-şef consideră că administraţia regiunii nu acordă destulă atenţie problemei populaţiei de vulpi. El afirmă că animalele sălbatice trebuiesc vaccinate, dar capcanele cu vaccin sunt costisitoare. De asemenea, Alexandru Peciul crede că autorităţile trebuie să elaboreze un program de micşorare a numărului de vulpi. El consideră că vânătorii nu sunt interesaţi să împuşte vulpi, deoarece gloanţele sunt foarte scumpe – 1 dolar bucata, iar în regiune nu există puncte de achiziţionare a pielicelelor de vulpi.

În dreapta Nistrului situaţia este mai bună, deşi numărul de vulpi şi aici este înalt. Anterior, cinegeticianul principal al Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova, Igor Melniciuc, a declarat pentru IPN că, potrivit datelor pe teritoriul din dreapta Nistrului, populaţia de vulpi este de 25 de animale, iar pe alocuri ajunge şi la 35 animale, pe 1000 de ha de teren.

Pentru a micşora numărul de vulpi, în dreapta Nistrului este permisă vânarea lor pe parcursul întregului an. Vânătorii autorizaţi primesc gloanţe gratuite special pentru a ţine sub control numărul răpitorilor dăunători. Totuşi, vânătorii evită să împuşte vulpi, deoarece pielicelele acestora s-au devalorizat drastic şi nu merită munca.

Numărul de vulpi optim pentru Moldova este de 2-3 animale la 1000 de ha.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.