Moldova ocupă locul 102 din 177 de țări după Indicele Percepției Corupției
Print Send by email
10:52, 03 Dec 2013

Republica Moldova a înregistrat în 2013 un scor al Indicelui Percepției Corupției (IPC) de 35 puncte, plasându-se pe locul 102 din 177 de țări incluse în clasamentul lansat de Transparency International din Berlin. În anul 2012, Moldova ocupa locul 94 din 178 de țări, transmite IPN.

La calcularea indicelui se iau în considerație opiniile experților privind corupția în sectorul public. Indicele este apreciat la o scară de la 0 până la 100 de puncte, unde „0” semnifică cel mai înalt, iar „100” – cel mai jos nivel al perceperii corupției.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Transparency International Moldova, la estimarea IPC 2013 pentru Republica Moldova au fost utilizate 8 surse. Rezultatele monitorizării au arătat că în 2013 în Moldova au fost pornite mai multe dosare de rezonanță pe fapte de corupție împotriva unor demnitari. Însă, întrucât acestea au avut conotație politică și au rămas fără finalitate, populația nu le-a perceput ca o îmbunătățire în combaterea corupției.

Corupția în sectorul public, în special în domeniul justiției, poliției, precum și în partidele politice rămâne una dintre cele mai mari provocări din lume. Mai mult de două treimi din cele 177 de țări incluse în clasamentul IPC 2013 au un scor mai mic de 50 puncte, ceea ce denotă existența problemelor în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

Media IPC 2013 pentru țările UE este de 63 puncte, pentru SUA – 73 puncte, pentru țările CSI – 26 puncte. Printre țările cu o evoluție pozitivă a IPC față de anul precedent se remarcă Estonia, Lituania, Croația, iar de cealaltă parte este Siria, Spania, Slovenia, Australia, Islanda. În fruntea clasamentului sunt Danemarca și Noua Zeelandă, cu scoruri egale de 91 puncte, iar la coadă sunt Afganistan, Coreea de Nord și Somalia, fiecare cu doar 8 puncte înregistrate.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Dezvelirea bustului în cinstea unui membru al Sfatului ȚăriiConferințe IPN [HD] | Preferințele moldovenilor privind sărbătorile de Paști
Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Vezi toate
banner creditex