Persoanele cu dizabilități locomotorii vor promova accesul pentru toți în instituții
Print Send by email
05:59, 11 Noi 2013

Circa 40 de persoane cu dizabilități locomotorii, dar și părinți cu copii mici, vor promova  accesul în instituțiile publice în localitățile în care locuiesc. Proiectul „Acces pentru toți” este lansat de către Asociația „Motivație” și se va desfășura în orașele Chișinău, Edineț, Cahul și Hâncești.

Solicitat de IPN, directorul executiv al Asociației „Motivație”, Igor Meriacre, a menționat că proiectul se va desfășura în perioada octombrie 2013- mai 2014 și este o continuare a proiectului „Liber în acțiune”. Vor fi create 4 echipe de voluntari, în rândul cărora sunt persoane cu dizabilități locomotorii, dar și părinți care întâmpină dificultăți din cauză că instituțiile publice nu au căi de acces pentru cărucioare.

La prima etapă liderii de echipă vor fi instruiți cum să depună o plângere la adresa autorităților publice locale și cum să sesizeze problema accesului liber în instituții. După instruire, voluntarii vor evalua gradul de acces în instituțiile publice din cele 4 localități și vor face mai multe fotografii. Acestea vor fi expuse în cadrul mai multor acțiuni de sensibilizare a populație, care vor fi organizate anul viitor, pe parcursul lunii mai.

În cadrul proiectului vor fi identificate și adresele unde există căi de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, iar datele colectate vor fi incluse în harta accesibilității elaborată de Asociația „Motivație”.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, membrii Asociației „Motivație” au avut mai multe discuții cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Ei au propus ca arhitecții care vor elabora proiectele unor blocuri de locuit sau instituții  să fie  obligați să includă și căi de acces pentru cărucioare. Problema rămâne la clădirile deja construite. Membrii societății civile au solicitat să fie propuse modificări la Codul Contravențional pentru a putea aplica amenzi gestionarilor care nu asigură accesul în clădire a persoanelor în cărucioare.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Viorel Chetrușcă, mandatar al intermediarilor în asigurăriConferințe IPN [HD] | Partidul Mișcarea Populara Antimafie
Conferințe IPN [HD] | Studiului național de audiență a mass-mediei (17.10 - 11.11 2018)Conferințe IPN [HD] | Barometrul Opiniei Publice, noiembrie 2018
Vezi toate
Central European University
banner creditex