Alexandr Kalinin acuză scheme de corupție la exportul pe piața rusă

Print Send by email
14:07, 18 Feb 2019

Alexandr Kalinin acuză scheme de corupție la exportul pe piața rusă

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, acuză scheme de corupție la exportul pe piața rusă, în spatele cărora ar sta președintele Igor Dodon. Potrivit lui Kalinin, de pe urma acestor scheme, producătorii au de pierdut, iar un șir de intermediari trag foloase, care ajung și la Igor Dodon.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Kalinin a declarat că, pe 21 iulie 2014, înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, Federația Rusă a introdus interdicții temporare pentru importul de fructe din Moldova. Însă, „nefericirea producătorilor moldoveni i-a adus foloase lui Igor Dodon, care împreună cu Partidul Socialiștilor a folosit pe larg subiectul embargoului rusesc în campania electorală, urmărind scopuri politice egoiste”. Potrivit lui Kalinin, după scrutinul parlamentar, „Igor Dodon a continuat să facă uz de interdicțiile aplicate de autoritățile ruse nu doar pentru a obține foloase politice, ci și financiare. Împreună cu partenerii săi ruși, a făcut lobby pentru deschiderea pieței pentru fructele moldovenești, însă nu pentru toți producătorii, ci doar pentru acoliți și cei care erau gata săi plătească comisioane ilegale.

Liderul Partidului Regiunilor mai spune că, în perioada anilor 2015-2018, listele exportatorilor pe piața rusă au fost întocmite exclusiv cu aprobarea lui Igor Dodon. În mare parte, este vorba despre companii loiale Partidului Socialiștilor. Și nu întotdeauna pe listă au ajuns producători agricoli, ci intermediari din UTA Găgăuzia, Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbnița, Slobozia.

„Pentru ca exporturile să aibă loc doar prin filtrul controlat de Igor Dodon și partenerii săi, pe 14 martie 2016, au fost introduse interdicții noi – fructele moldovenești pot fi exportate doar prin anumite puncte vamale. Subiectul exportului a fost din nou exploatat de către Igor Dodon în calitate de argument politic și la alegerile prezidențiale din 2016. Igor Dodon obține dividende financiare, prin intermediul unei scheme de corupție, care este implementată împreună cu partenerii săi. Igor Dodon practic a monopolizat, în scopuri de îmbogățire, tot exportul de produse moldovenești pe piața rusească”, susține Alexandr Kalinin.

Potrivit liderului Partidului Regiunilor, producătorii de mere, practic sunt lipsiți de posibilitatea de a exporta direct pe piața rusă. Și în aceste condiții, pur și simplu sunt nevoiți să-și arunce producția. Alexandr Kalinin a îndemnat alegătorii să-și de votul pentru Partidul Regiunilor, pentru că doar această formațiune „nu-i va mai permite lui Igor Dodon să monopolizeze piața produselor agricole moldovenești, exportate în Federația Rusă”. Potrivit lui, „fiecare producător va avea posibilitatea să-și exporte produsele în mod direct, fără intermediari”.

14:07, 18 Feb 2019

Alte știri

20 Mai 2018
RSS
Dorin Chirtoacă: Am votat pentru o relație corectă a primarului cu alegătorii săi
free
Până la ora 08.00 în Chișinău au votat peste cinci mii de oameni
free
Startul votării s-a dat fără incidente
free
Astăzi au loc alegeri locale noi în Chișinău, Bălți și alte cinci localități
free
28 Mai 2016
Jose Manuel Barroso: Moldova nu poate să rămână la nesfârșit o țară agrară
free
18 Mai 2018
Protest la Președinție
28 Mai 2016
Vlad Filat își îndeamnă colegii să aleagă un nou președinte al PLDM
free
18 Mai 2018
Andrei Năstase: Ieșiți la vot și faceți schimbarea!
free
28 Mai 2016
CMC nu va reuși să-l demită pe Dorin Chirtoacă, opinii
27 Mai 2016
Au fost audiați trei martori ai apărării în dosarul lui Vlad Filat
18 Mai 2018
Valeriu Munteanu: Ieșiți la vot, nu-i credeți pe cei care spun că alegerile sunt fraudate
free
27 Mai 2016
PCRM pregătește propria moțiune de cenzură
18 Mai 2018
Concurenții electorali nu declară toate cheltuielile din campanie, raport Promo-LEX
27 Mai 2016
Repartizarea dosarelor spre examinare judecătorilor nu este aleatorie, avocat
free
18 Mai 2018
Maia Sandu: PAS are un singur angajat
27 Mai 2016
Recomandările cheie ale misiunilor de evaluare a instituțiilor statului de drept
free
17 Mai 2018
Facilități pentru mii de cetățeni datorită proiectelor regionale susținute de UE
18 Mai 2018
Silvia Radu: Am încercat să fiu cât mai departe de politicieni și mai aproape de oameni
free
17 Mai 2018
Formatul 5+2 se întrunește la Roma la sfârșitul lunii mai
18 Mai 2018
Ion Ceban: 20 mai poate deveni un moment de cotitură în istoria modernă a Chișinăului
free