Mediul pre-electoral din Moldova este monitorizat de către o misiune a NDI din Washington

Print Send by email
13:40, 15 Dec 2018

Mediul pre-electoral din Moldova este monitorizat de către o misiune a NDI din Washington

O misiune preelectorală de evaluare a Institutului Național Democratic (NDI) din Washington cheamă la consolidare democratică în perspectiva alegerilor parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova la 24 februarie 2019, prin restabilirea încrederii publicului în procesele electorale. Reprezentanții misiunii afirmă că Moldova poate și trebuie să fie o istorie de succes a democrației în regiune și să mențină un mediu politic competitiv și pluralist, inclusiv prin demonstrarea capacității de a desfășura alegeri autentice, cu alegători motivați.

Într-o conferință de presă la IPN, Laura Jewett, director regional NDI pentru Eurasia, a declarat că misiunea evaluează contextul și mediul pre-electoral din Republica Moldova, precum și factorii care ar putea afecta integritatea procesului electoral. Pe parcursul acestei săptămâni, delegația NDI a avut întrevederi cu reprezentanții partidelor din întregul spectru politic, dar și cu reprezentanții grupurilor și organizațiilor naționale și internaționale de monitorizare a alegerilor. De asemenea, a participat la întrevederi cu reprezentanții mass-media, liderii guvernamentali, oficiali electorali, deputați în Parlament, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale, ai societății civile și ai comunității diplomatice. În baza acestor discuții, misiunea emite o declarație cu constatări și o serie de recomandări.

Michael Carpenter, director senior al Centrului Penn Biden Pentru Diplomație și Implicare Globală, a menționat că scopul acestei misiuni nu a fost de a verifica în mod neapărat integritatea procesului electoral, ci mai degrabă de a identifica unele arii cu potențială vulnerabilitate. Printre principalele observații este intimidarea în procesul pre-electoral și electoral a candidaților și a potenților candidați, inclusiv prin amenințări de urmărire penală. Un alt aspect menționat de către majoritatea interlocutorilor delegației este necesitatea de a asigura independența justiției, în special în lumina evenimentelor din iunie 2018 când alegerile locale din Chișinău nu au fost validate. O parte din interlocutori au reclamat utilizarea resurselor administrative, care ar putea să încline procesul electoral într-o direcție anumită. Cât privește mediul informațional, chiar dacă ar putea fi caracterizat ca pluralist, nu oferă tuturor actorilor oportunități egale. În acest context, au fost enunțate îngrijorări legate de dezinformarea în spațiul online. Au fost menționate și posibile dificultăți în procesul de înregistrare a candidaților și asigurarea dreptului de a vota, îndeosebi pentru alegătorii care se află peste hotare.

Michael Carpenter susține că sunt și constatări pozitive, și anume că un număr mare de partide din Moldova au stipulat în documentele interne promovarea femeilor în politică. Totodată, în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, s-a constatat un nivel înalt de pregătire tehnică. Pe parte de recomandări, Michael Carpenter a menționat că intimidarea nu-și are locul într-un proces electoral veritabil. Acest lucru este aplicabil atât pentru candidați, partide, cât și pentru jurnaliști, reprezentanți ai societății civile etc. „Îndemnăm autoritățile, Guvernul, să specifice clar că abuzul de resurse administrative va fi constatat, iar cei responsabili vor fi trași la răspundere conform prevederilor legale. Îndemnăm mass-media ofere acces egal pentru toate partidele și candidații și să reflecte echitabil întregul proces. Îndemnăm și comunitatea internațională să depună eforturi în monitorizarea proceselor electorale, dar și să se angajeze în discuții cu autoritățile”, a punctat Michael Carpenter.

Zlatko Vujoviæ, președintele consiliului de administrare al Centrului pentru Monitorizare și Cercetare CeMI și secretar general al Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor, a declarat că această misiune face parte dintr-un efort mai mare de monitorizare a proceselor electorale de către comunitatea internațională. „Am vrea să mulțumim Guvernului Republicii Moldova și Comisiei Electorale Centrale pentru invitație și pentru transmiterea unui bun-venit tuturor observatorilor proceselor electorale din Moldova. OSCE, ODIR vor detașa observatori pe termen lung și pe termen scurt. Institutul Republican Internațional detașează observatori pe termen lung și, de asemenea, va avea o misiune de nivel înalt în ziua alegerilor. ENEMO va avea, la fel, observatori pe termen lung și scurt, observatori în ziua alegerilor”, a mai spus Zlatko Vujoviæ, menționând și observatorii naționali.

Misiunea preelectorală de evaluare NDI din Washington se află în Moldova în perioada 12-15 decembrie și este finanțată de National Endowment for Democracy (NED). Institutul Național Democratic este o organizație non-profit, non-partizană și non-guvernamentală care lucrează pentru susținerea și consolidarea instituțiilor democratice la nivel mondial prin participare cetățenească, deschidere și răspunderea guvernării față de cetățeni.

13:40, 15 Dec 2018

Alte știri

17 Iunie 2007
RSS
Vasile Tarlev a votat pentru un oraș mai curat, luminos și cu o infrastructură dezvoltată
free
Președintele Vladimir Voronin va efectua o vizită în capitala Europei
free
15 Iunie 2007
Misiunea OSCE solicită desfășurarea alegerilor la Corjova fără obstacole și intimidări
free
UE se pronunță în continuare pentru reluarea negocierilor în format „5+2”
free
Freedom House: tranziția din R. Moldova bate pasul pe loc
free
CEC a prezentat lista consilierilor în Consiliul Municipal Chișinău
free
Igor Boțan: Victoria agregată a opoziției ar putea fi dispersată de incoerența acesteia
free
Președintele Slovaciei va efectua săptămâna viitoare o vizită în R. Moldova
free
La 3 iunie au fost aleși 420 de primari
free
O delegație a R. Moldova va participa la 19 iunie la Summitul șefilor de stat și de Guvern al GUAM
free
14 Iunie 2007
Guvernul continuă finanțarea fostelor oficioase „Moldova Suverană” și „Nezavisimaia Moldova”
free
Un ambasador pentru patru state
Congresul autorităților locale din Europa va monitoriza cel de-al doilea tur de scrutin din R. Moldova Trei deținuți din „grupul Ilașcu” au fost decorați cu „Steaua României”
13 Iunie 2007
Guvernul recunoaște că administrația publică centrală dispune de capacități reduse de a elabora planuri pentru propria modernizare Chișinăul condiționează ratificarea Tratatului FACE prin retragerea forțelor militare rusești din R. Moldova
free
Mișcarea „Acțiunea Europeană” îl susține pe Dorin Chirtoacă și candidații necomuniști la funcțiile de primar Reprezentanțele teritoriale ale formațiunilor necomuniste au creat la Telenești o alianța postelectorală
Valeri Climenco a chemat alegătorii din capitală să-l susțină în turul doi pe candidatul din partea Partidului comuniștilor Partidul Liberal consideră că Veaceslav Iordan poate deveni primar general doar prin falsificarea alegerilor
free