Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova își poate controla integral teritoriul

Print Send by email
11:29, 23 Iun 2018

Pavel Filip: Pentru prima dată Moldova își poate controla integral teritoriul

Votarea de către Adunarea Generală ONU a Rezoluției privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” înseamnă un pas important în eforturile de consolidare și protejare a integrității țării. Declarația a fost făcută astăzi, 23 iunie, de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

„Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pus pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că va rămâne pe agenda comunității internaționale până va pleca ultimul soldat rus. Moldova merită să fie respectată”, a declarat premierul.

Autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate și complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forțelor de menținere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992.  „Or, uneori GOTR-ul este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruși pentru a cerea confuzii și a induce în eroare opinia publică”, a remarcat premierul. Totodată, Pavel Filip susține că misiunea de pacificatori ruși ar trebui schimbată într-o misiune internațională civilă, pentru că prima și-a epuizat mandatul și nu are rost să mai fie menținută.

Pavel Filip a mai spus că Moldova și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de intensificarea în ultimul timp a exercițiilor desfășurate de GOTR în comun cu structurile de forță de la Tiraspol, acestea creând noi tensiuni în regiune, implicit în contextul crizei din Ucraina. Ultimele mișcări ale blindatelor în zona de securitate au fost fixate chiar în această dimineață, la ora 04.00.Întrebat dacă Guvernul de la Chișinău se așteaptă la o reacție diplomatică dură din partea Federației Ruse, Pavel Filip a spus că Moldova a făcut un demers întru apărarea demnității țării, pentru că ea trebuie tratată cu respect de către toți.

Pavel Filip a mulțumit statelor care au sprijinit prin votul lor proiectul și, în mod special, țărilor care au fost coautori ai documentului: Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia și Marea Britanie. Totodată, țările care au votat împotrivă sau s-au abținut fac să se înțeleagă că este nevoie de mai multă comunicare și determină guvernarea de la Chișinău să fie mai angajată într-un dialog intens extern.

64 de state au votat vineri, 22 iunie, la Adunarea Generală ONU, proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut.

Deși și-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federația Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară și muniții. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruși din GOTR și peste 21 de mii de tone de muniții stocate în depozitele din localitatea Cobasna.

11:29, 23 Iun 2018

Alte știri

22 Martie 2007
RSS
Parlamentul va decide vineri asupra transmiterii în direct a ședințelor plenare
free
Stocuri impunătoare de armament vor fi distruse în cadrul unui proiect comun al Misiunii OSCE și Ministerului Apărării
free
Comisia interparlamentară moldo-rusă a ajuns la concluzia că relațiile R. Moldova cu Rusia sunt prioritare
free
21 Martie 2007
Mediatorii și observatorii în problema transnistreană solicită Chișinăului și Tiraspolului să reia contactele directe Ședințele în plen ale Parlamentului nu vor mai fi transmise în direct la posturile naționale de radio și TV
free
Asociația chișinăuienilor „Casa noastră – Chișinău” va participa la alegerile locale cu parteneri politici Ambasadorul Ucrainei la Chișinău și-a încheiat mandatul
Un oficial rus este nemulțumit de sintagma „integrare europeană” din titulatura unei comisii parlamentare a R. Moldova
free
O formațiune politică de opoziție acuză comuniștii că au înșelat pensionarii care i-au adus la putere
Marian Lupu: Vectorul integrării europene a R. Moldova nu va plasa pe plan secundar relațiile cu Federația Rusă
free
CEC a respins sesizarea Alianței „Moldova Noastră”
free
CEC a atribuit mandatul unui consilier municipal Centrul Unic de Eliberare a Vizelor va fi deschis oficial la Ambasada Ungariei la Chișinău pe data de 25 aprilie 2007
free
20 Martie 2007
Șeful statului se pronunță pentru obligativitatea autorităților publice de a reacționa prompt la sesizările CDO Alegerile locale generale ar putea avea loc la 3 iunie curent
free
R. Moldova consemnează 10 ani de la admiterea în OIF
free
19 Martie 2007
Deputați din opoziție vor solicita adoptarea unei moțiuni privind libertatea presei și de expresie
free
PL a lansat o campanie de colectare a semnăturilor în sprijinul deschiderii consulatelor românești la Bălți și Cahul
Bucureștiul anunță o schimbare de politică față de cetățenia acordata moldovenilor
free
UE susține România în crearea unui Centru de vize la Chișinău
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.II)Conferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: Dodon seamănă vrajbă geopolitică și interetnică (P.I)
Conferințe IPN [HD] |  Atitudinea Coaliției Civice  față de invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | Organizarea protestului pentru ieftinirea carburanților
Vezi toate
banner creditex