Republica Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus

Print Send by email
05:27, 12 Dec 2017

Republica Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Belarus

Republica Moldova va achiziționa complexe radiologice mobile din Republica Belarus. Un memorandum de intenție în acest sens a fost semnat luni, 11 decembrie, la Minsk, în cadrul unei vizite a premierului Pavel Filip la o întreprindere specializată în producerea echipamentelor medicale moderne.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, unitățile medicale mobile oferă soluții eficiente în domeniul radiografiei pulmonare și mamografiei. Complexele radiologice mobile digitale vor fi utilizate pentru profilaxia maladiilor, în special a tuberculozei. Inițiativa are ca scop sporirea accesului populației la servicii profilactice de calitate, în zona rurală.

În cadrul vizitei întreprinse la Minsk, Pavel Filip a avut o întrevedere și cu premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov. Cei doi au menționat dinamica pozitivă a relațiilor moldo-belaruse. Premierii s-au referit la intensificarea dialogului politic și instituțional din ultima perioadă, subliniind că întrevederile mai dese dau rezultate. În primele nouă luni ale anului curent, schimburile comerciale dintre Republica Moldova și Republica Belarus au crescut cu 10%.

Pavel Filip a spus că Republica Moldova pledează pentru dinamizarea în continuare a parteneriatului bilateral, inclusiv prin organizarea în prima jumătate a anului viitor la Chișinău a unei noi reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru colaborare comercial-economică. Pavel Filip a mai declarat că Republica Moldova își dorește creșterea numărului de întreprinderi cu capital mixt, subliniind că în acest sens sunt oferite o serie de avantaje investitorilor străini. Premierul s-a referit și la importanța semnării între cele două state a Acordurilor privind liberalizarea transportului avia și a transportului auto de mărfuri.

La rândul său, premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov, a spus că țara sa este deschisă pentru intensificarea relațiilor economice și comerciale cu Republica Moldova. El a menționat colaborarea de succes în domeniul asamblării tractoarelor și a troleibuzelor, confirmând interesul pentru asamblarea în comun și a autobuzelor. Printre domeniile prioritare de colaborare dintre Moldova și Belarus au mai fost evidențiate sectorul agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic.

Într-un alt comunicat de presă al Guvernului, citat de IPN, se spune că peste 120 de agenți economici din Republica Moldova și Republica Belarus au participat la forumul de afaceri moldo-belarus, care s-a desfășurat luni, 11 decembrie, la Minsk. Participanții la reuniune au fost salutați de către premierul moldovean Pavel Filip și vicepremierul Republicii Belarus, Mihail Rusâi.

În discursul său, Pavel Filip a subliniat că Republica Belarus este printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, poziționându-se pe locul nouă. Volumul schimburilor comerciale între țările noastre urmează să ajungă la 200 milioane de dolari, până la finele anului curent. În prezent, în Republica Moldova activează peste 80 de companii cu capital belarus. Potrivit premierului, forumul de afaceri constituie o platformă eficientă de aprofundare a cooperării comercial-economice, care va facilita inițierea a noi proiecte comune. Pavel Filip a încurajat întreprinzătorii să stabilească contacte directe și noi parteneriate.

La rândul său, Vicepremierul Republicii Belarus, Mihail Rusâi, a spus că un scop comun al Guvernelor de la Chișinău și Minsk este de a majora volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări. „Aceasta înseamnă noi locuri de muncă și încasări mai mari la bugetele de stat pentru a rezolva problemele de ordin social. Vedem un partener de nădejde în autoritățile de la Chișinău, precum și în mediul de afaceri din Republica Moldova”, a declarat Mihail Rusâi.

În anii 2016-2017, au avut loc șase forumuri de afaceri moldo-belaruse.

05:27, 12 Dec 2017

Alte știri

24 Iulie 2006
RSS
Consiliul municipal Chișinău va relua marți discuțiile privind majorarea tarifelor în transportul public Președintele APCE va ține un discurs în fața deputaților moldoveni
Ambasadorii R. Moldova participă la o reuniune la Chișinău La mitingul de solidaritate cu poporul evreu din Israel, s-au făcut apeluri la pace și lupta contra extremismului
Guvernul insistă asupra declarării veniturilor persoanelor care dețin funcții publice La Chișinău va fi deschis în viitorul apropiat Consulatul Republicii Lituania
Vladimir Voronin: Un nou preț la gaze va fi prețul pe care Moldova va trebui să-l plătească pentru integritatea teritorială.
23 Iulie 2006
Pentru prima dată Voronin nu i-a dus vin lui Putin, în semn de protest
free
În perioada 24-27 iulie va avea loc Reuniunea Șefilor Misiunilor Diplomatice și Consulare ale R. Moldova
Comunitatea Statelor Independente va fi reformată
22 Iulie 2006
Vladimir Voronin speră să obțină în cadrul Summit-ului SCI dezghețarea relațiilor cu Rusia
free
Posibilitatea explorării zăcămintelor de petrol și gaz pe teritoriul R. Moldova revine în topul temelor abordate oficial.
free
21 Iulie 2006
Președintele în exercițiu al OSCE susține că această organizație nu va recunoaște referendumul din Transnsitria Activitatea comisiilor pentru consultări și negocieri colective va fi reglementată prin lege
Parlamentul a redus pragul electoral pentru validarea alegerilor locale La Moscova a început summitul neformal al conducătorilor statelor membre ale CSI
Acordul de încetare a focului cu Rusia a însemnat capitularea Chișinăului în fața separatiștilor. Interviu IPN.
free
20 Iulie 2006
Consilierii comuniști au cerut CMC să inițieze procedura de retragere a mandatului lui Valeri Climenco
free
Reparațiile morale în caz de defăimare vor fi cuantificate
Cetățenii R. Moldova sosesc acasă din Libanul bombardat

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

IPP organizează...

Cercetarea, social media & IT împotriva dezinformării – OdnoHACK! MOLDOVA 2017

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Drepturile Animalelor În R.M. au nevoie de promovare politică.Conferințe IPN [HD] | Acționăm împreună pentru o apă mai bună!
Conferințe IPN [HD] | Reacția Federației de Tenis din RM la informațiile apărute în mass-media.Conferințe IPN [HD] | Avocat Ala Raevschi
Vezi toate
banner creditex