PPPDA va susține candidatul PSRM la șefia Parlamentului, însă înaintează condiții

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr este gata să susțină candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de președinte al Parlamentului, însă cu anumite condiții. Mai exact, PPPDA solicită deputaților PSRM să semneze public și nominal un angajament privind votarea la următoarea ședință a legislativului a unui Guvern, asumat de Blocul ACUM, în frunte cu Maia Sandu. Formațiunea le solicită socialiștilor angajament și pentru votarea „pachetului de legi antioligarhic”, iar președintelui Igor Dodon – angajament că le va promulga. Declarații în acest sens au fost făcute de către liderul PPPDA, Andrei Năstase, după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii, care a avut loc astăzi, 6 iunie, transmite IPN.

În cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase a menționat că „PPPDA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de președinte al Parlamentului un candidat integru, neimplicat în scheme de corupție și acte imorale propus de PSRM, doar după realizarea condițiilor menționate”. „Menționăm că formațiunea noastră nu poate vota orice candidat propus de Partidul Socialiștilor, mai ales o persoană cu probleme de integritate, implicată în scheme de corupție sau acte imorale”, a spus politicianul.

Potrivit condițiilor PPPDA, la prima ședință a Parlamentului, socialiștii urmează să susțină declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului, decizia privind stabilirea datei alegerilor locale. Printre inițiativele care urmează să fie votate se numără și demisia directorului SIS, CNA, modificarea Legii cu privire la procuratură în vederea demiterii actualului procuror general etc.

Andrei Năstase susține că, în cazul în care socialiștii nu vor semna angajamentele solicitate, acest gest va reprezenta o nouă trădare față de cetățenii Republicii Moldova, care i-au votat. Politicianul a mai spus că „lipsa unui Guvern funcțional, cu mandat din partea unui Parlament legitim și iminența alegerilor parlamentare anticipate generează o serie de consecințe periculoase pentru situația social-economică, riscând să arunce țara într-un haos și mai mare”.

Aseară, 5 iunie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea „pachetului de legi antioligarhic”, în urma votării unui președinte de Parlament propus de PSRM. Astăzi, Partidul Socialiștilor a anunțat după ședința Comitetului Executiv Politic că va convoca vineri, 7 iunie, Consiliul Republican al formațiunii pentru discuții finale și deciziile care se impun cu privire la situația politică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.