Avocații lui Vlad Filat cer redeschiderea ședinței preliminare

Apărarea ex-premierului Vlad Filat a solicitat luni, 15 aprilie, redeschiderea ședinței preliminare în cel de-al doilea dosar, pe motiv că mai multe chestiuni nu au reușit să fie examinate. Totodată, avocații au ridicat excepția de neconstituționalitate a mai multor prevederi din Codul de Procedură Penală privind prezumția nevinovăției și jurisdicția în care urmează să fie examinată cauza penală, în condițiile în care procurorii nu ar fi putut stabili locul comiterii pretinsei infracțiuni. De cealaltă parte, acuzarea de stat consideră că cererile depuse de avocații lui Vlad Filat au menirea să tergiverseze examinarea cauzei, transmite IPN.

Avocatul Victor Munteanu a declarat pentru presă că a fost solicitată redeschiderea ședinței preliminare în condițiile în care Codul de Procedură Penală prevede anumite chestiuni care pot și trebuie examinate în ședința preliminară. „Codul de Procedură Penală stabilește foarte clar că organul de urmărire penală trebuie să înmâneze lista probelor inclusiv pentru a fi puse în discuție pertinența acestora. Or, s-a invocat astăzi că lista probelor a fost anexă la rechizitoriu”, a notat avocatul. Victor Munteanu a precizat că lista probelor se înmânează în ședința preliminară, și nu doar persoanei care este pusă sub învinuire, ci și altor persoane care pot fi parte la procesul penal.

Victor Munteanu a mai spus că a fost ridicată excepția de neconstituționalitate în condițiile în care în rechizitoriul procurorilor este clar spus că nu a fost posibil stabilirea locului comiterii infracțiunii. Organul de urmărire penală și-a justificat expedierea dosarului în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, prin faptul că urmărirea penală a fost terminată anume în jurisdicția sediului Buiucani. Însă, nu a prezentat nicio dovadă că a întreprins toate măsurile pentru a stabili locul unde a fost săvârșită infracțiunea, a menționat avocatul.

Procurorul Nadejda Busuioc a declarat că lista probelor a fost înmânată pe 15 ianuarie și că în dosar există o recipisă în acest sens. Partea acuzării solicită începerea cercetării judecătorești cu citirea învinuirii și cu citarea martorilor.

Instanța de judecată urmează să se pronunțe marți, 16 aprilie, cu privire la ridicarea excepției de neconstituționalitate, iar în cazul în care va fi admisă, solicitarea va fi expediată Curții Constituționale.

În cel de-al doilea dosar, Vlad Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Vlad Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiind condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. În prezent își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.