Întâlnirea dintre reprezentanții PSRM și blocul ACUM, analizată de comentatori politici

Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, spune că întâlnirea dintre reprezentanții PSRM și blocului ACUM nu a fost nici o discuție, nici negocieri, ci mai degrabă o prezentare de poziție, provenită din opțiunile lor politice. Declarația a fost făcută la emisiunea „Replica” de la postul de televiziune Prime TV, transmite IPN.

„Logica dezbaterilor presupune compromis și dialog din partea ambelor părți și atunci când unul solicită tot având decât o pătrime din mandate, iar altul având o treime și nu i se oferă nimic, eu nu am întâlnit în nicio țară o asemenea situație”, spune Victor Juc. În opinia lui, nici nu se putea aștepta un rezultat al discuțiilor.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că PSRM și blocul ACUM nu au ajuns în faza de negocieri, dar au avut discuții de tatonare în condițiile în care ambele părți știau foarte bine ce condiții înaintează ceilalți. „Am impresia că a fost mai degrabă o imitare a unui proces de negocieri. Ambele nu vor să-și lege viața într-un pact diabolic pentru că este o alianță contra naturii ca și toate celelalte care ar putea să fie formate”, menționează comentatorul.

Expertul în drept constituțional Vitali Catană este de părere că reprezentanții blocului ACUM au venit nepregătiți la întâlnirea cu socialiștii pentru că atunci când au fost întrebați despre un program de guvernare, aceștia au spus că-l vor prezenta în câteva zile. „Este dovada faptului că acești oameni nu au habar despre ideologie pentru că ideologie înseamnă coerență, consecvență, continuitate în comportament și nu mesaje în zigzag sau contradictorii”, spune Vitali Catană.

Sociologul Ian Lisnevschi consideră discuțiile dintre socialiști și blocul ACUM drept o continuare a strategiei electorale pentru că în campanie blocul nu a lăsat spațiu de negocieri, iar acum s-a ciocnit cu situația în care societatea cere ca formațiunile să negocieze și să nu permită alegeri anticipate. În opinia sociologului, reprezentanții ACUM au înaintat socialiștilor unele propuneri pe care PSRM nici nu poate să le accepte, dar unele lucruri nici nu este posibil de făcut pentru că „contravin legislației”.

Săptămâna trecută, la primele discuții în format bilateral ACUM-PSRM, Partidul Socialiștilor a menționat că nu susține ideea unui guvern minoritar propus de ACUM. Iar proiectele de legi înregistrase de către acest bloc nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale. PSRM nu dorește alegeri anticipate, dar dacă nu se va ajunge la un numitor comun cu ACUM, acest scenariu nu poate fi exclus. De cealaltă parte, Blocul ACUM consideră alegerile anticipate în baza sistemului de vot mixt ca fiind „o cale foarte periculoasă pentru Republica Moldova”. Poziția ACUM este că există soluții pentru a rezolva mai multe probleme ce țin de dezoligarhizare, în acest Parlament. Și pentru aceasta nu e nevoie de majoritate parlamentară sau de coaliție, ci de voință politică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.