Pentru a negocia, partidele trebuie mai întâi să iasă din campania electorală, opinie

Pentru ca partidele politice care au acces în Parlament ca urmare a alegerilor din 24 februarie să se așeze la o masă de negocieri trebuie, în primul rând, să iasă din campania electorală. Declarațiile pe care le fac formațiunile fac parte dintr-un mesaj electoral. Opinia aparține deputatului în primul Parlament Valentin Dolganiuc, transmite IPN.

Potrivit lui, al doilea lucru care trebuie să se întâmple este ca formațiunile să adopte normele și cutumele unei democrații europene. „Cu alte cuvinte, trebuie să pornească discuțiile de la rezultatul alegerilor. Și al treilea lucru care trebuie să se întâmple este că trebuie omis și scos din circuitul public mesajul violenței care se regăsește în discursul tuturor partidelor politice, în mod deosebit, în discursul liderilor acestor partide”, a menționat fostul deputat. În opinia lui, cu oricare dintre celelalte două partide va face alianță, blocul ACUM trebuie să înțeleagă că oricum i se va știrbi imaginea.

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, nu crede că PSRM, PDM și ACUM se vor așeza împreună la o masă de negocieri, așa cum le-a propus președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. În opinia lui, de la aceste discuții, cel mai probabil, va lipsi blocul ACUM. „Nu știu care o să fie poziția Partidului Democrat, cu toate că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a anunțat că este dispus să discute cu oricine. Respectiv, probabilitate că PDM o să vină este. Situația este destul de incertă, însă ținând cont de discursul agresiv al blocului ACUM față de liderul PDM, este puțin probabilă așezarea acestuia la masa de negocieri”, consideră juristul.

Analistul politic Roman Mihăeș este, la fel, de părere că blocul ACUM nu a ieșit din „tranșeele” campaniei electorale. În opinia lui, acesta nu caută compromisuri. „S-au terminat alegerile, partidele trebuie să aibă alt comportament, să lase în spate emoțiile, trebuie să se calmeze și să caute o soluție ca să formeze majoritate, să promoveze anumite proiecte”, afirmă Roman Mihăeș. „Nu sunt soluții ideale în politică. Trebuie de ajuns la un compromis. Alegătorii și-au pus speranța în acest bloc electoral, în PDM, în aceste două formațiuni pro-europene”, spune comentatorul politic. Analistul afirmă că dacă blocul ACUM nu se va așeza la masa de negocieri, ar putea fi identificat un candidat de compromis la funcția de premier care să fie acceptat și de partenerii externi și de opinia publică internă. Eventual, aceasta ar trebui să fie o figură în jurul căreia să se formeze o majoritate, poate chiar din deputați din diferite fracțiuni, spune Roman Mihăeș.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.