În cazul unei coaliții dintre PDM și PSRM, socialiștii ar trebui să-i restituie șefului statului competențele, opinie

Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat ar putea să formeze o coaliție în viitorul Parlament. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, socialiștii ar trebui să obțină întoarcerea competențelor șefului statului. Opinia a fost exprimată de juristul Pavel Midrigan la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Pavel Midrigan spune că pledează pentru o coaliție între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. În acest caz, socialiștii trebuie să-i reîntoarcă toate competențele președintelui țării, iar cele mai importante figuri din stat să nu ocupe mai departe funcții înalte în țară, dar să fie înlocuite cu altele.

„Ar trebui un compromis rezonabil și stabilite scopuri concrete, inclusiv direcția „pro Moldova”. Teoretic, acest lucru este posibil, dar nu va fi ușor. Spre o asemenea alianță îi împinge și blocul ACUM, care îi vrea împreună pentru a nu „lovi” în două direcții, dar în una singură”, consideră Pavel Midrigan. Juristul consideră că astfel va fi împărțit, în sfârșit, electoratul în două părți, iar blocul ACUM va concentra întreaga dreaptă în jurul său.

În cadrul unui asemenea scenariu, Pavel Midrigan consideră că premierul ar trebui să fie socialist pentru că PSRM deține 35 de mandate, cele mai multe.

Avocatul PSRM, Fadei Nagacevschi, consideră că o eventuală alianță dintre PDM și PSRM nu va lovi foarte mult asupra ratingului democraților pentru că popularitatea lor se menține pe resursa administrativă. „În cazul socialiștilor, o asemenea coaliție va lovi serios ratingul lor, dar dacă vor avea instrumente suplimentare de putere, dacă vor reuși să obțină împuterniciri suplimentare, atunci vor putea să-și restabilească ratingul destul de rapid”, a spus el.

„Eu nu mă tem de diferite „amestecuri” pentru că atât în PDM, cât și în PSRM și blocul ACUM sunt și oameni buni, și oameni răi”, spune Fadei Nagacevschi.

După alegerile din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate în Parlament, iar Partidul Democrat – 30 de mandate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.