Observatorii Promo-LEX atestă activități cu tentă electorală înaintea începerii campaniei
Print Send by email
15:32, 10 Ian 2019

Misiunea de Observare Promo-LEX atestă, în contextul desfășurării alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt, un activism sporit al anumitor concurenți deja înregistrați sau potențiali concurenți. Astfel, în perioada monitorizată, 10 decembrie-8 ianuarie, s-au constat în jur de 280 de evenimente, dintre care circa o sută pot fi calificate drept oferire de cadouri în perioada electorală. Constatările se conțin în al doilea raport al Misiunii de observare a scrutinului parlamentar, prezentat joi, 10 ianuarie, de către Asociația Promo-LEX, transmite IPN.

Campania electorală începe pe 25 ianuarie 2019, perioadă în care concurenții electorali înregistrați pot desfășura acțiuni electorale în scopul acumulării capitalului politic. În pofida acestor prevederi, în perioada monitorizată au fost deja identificate activități care sunt cu tentă electorală, fiind efectuate de către partidele politice, a menționat într-o conferință de presă, Mariana Focșa, analistă în cadrul asociației.

Cele mai active partide care au desfășurat activități cu tentă electorală sunt Partidul Socialiștilor, Partidul Politic Șor și Partidul Democrat. Cele mai frecvente activități au fost oferirea cadourilor electorale cu ocazia sărbătorilor de iarnă: PSRM– 42 de cazuri, Partidul Politic Șor – 41 și PDM – 17. De asemenea, aceste formațiuni au desfășurat întruniri, concerte și au distribuit materiale informative.

Potrivit observatorilor, au fost semnalate și cazuri de implicare în activități cu tentă electorală a fundațiilor de caritate asociate cu anumite formațiuni politice, și anume Fundația de binefacere „Din Suflet”, asociată cu Partidul Socialiștilor, și Fundația de binefacere „Miron Șor”, asociată cu Partidul Șor.

În perioada monitorizată, observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin zece cazuri ce pot fi calificate drept utilizarea resurselor administrative. În cazul a șapte dintre acestea este vizat PDM, în două cazuri – PPȘ și în unul – Partidul Politic Partidul Nostru. De asemenea, Promo-LEX constată implicarea președintelui Republicii Moldova în promovarea candidaților desemnați de către PSRM pentru alegerile parlamentare. În cazul a două partide se constată situații ce ar putea fi calificate drept implicare a persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova în activități cu tentă electorală. Este vorba despre PDM și PPȘ.

Misiunea de Observare mai constată și neraportarea cheltuielilor de către unele grupuri de inițiativă. Potrivit raportului, circa 40% din grupurile de inițiativă, printre care cele constituite de șase formațiuni politice, nu au depus la CEC nici raport financiar săptămânal și nici o informație cu privire la neefectuarea cheltuielilor, ceea ce este neconform prevederilor Regulamentului privind activitatea grupurilor de inițiativă.

Potrivit estimărilor Promo-LEX, cele mai mari cheltuieli neraportate ale grupurilor de inițiativă care au depus rapoarte la CEC, se referă la evenimentele publice organizate de către Partidul Politic Șor, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Cheltuielile totale estimate și neraportate ale acestora se ridică la cel puțin 1 584 821 de lei.

Adițional, în perioada de până la înregistrarea grupurilor de inițiativă, cel puțin trei potențiali concurenți electorali – PDM, PPȘ, PSRM – au efectuat cheltuieli pentru activități cu tentă electorală și caracter prielnic colectării semnăturilor. Acestea estimate ating un cuantum de cel puțin 3 766 917 de lei, mijloace financiare care au adus dividende politice și electorale, nefiind incluse în contul Fond electoral. Totuși potrivit cadrului legal existent aceste cheltuieli sunt obligatorii de a fi raportate în rapoartele finale ale partidelor respective pentru anul 2018.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex