Inițiativa legislativă a Partidului Democrat, care prevede introducerea vectorului integrării europene în Constituția Republicii Moldova, nu a trecut. Proiectul a fost votat de 54 de deputați, pentru promovarea unei inițiative constituționale fiind necesare 67 de voturi, transmite IPN.
Proiectul a fost supus votului la începutul ședinței din 18 octombrie, până la aprobarea ordinii de zi. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că este o „restanță” a ședinței trecute, iar Partidul Liberal a solicitat o pauză de 30 de minute.
Imediat după pauză, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că fracțiunea PL nu participă la vot, deoarece acțiunea din Parlament seamănă mai mult cu un show decât cu dorința de a face schimbări. PL a regretat faptul că majoritatea parlamentară refuză să voteze introducerea vectorului european în Constituție împreună cu modificarea articolului 13, privind limba de stat.
Deputatul Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, a menționat că, timp de o săptămână, de când a fost amânat votul pentru respectivul proiect, nu au avut loc discuții, ședințe de lucru, întrevederi între parlamentari. Potrivit deputatului, integrarea europeană ține de cetățeni și instituții, iar UE nu trebuie confundată cu Uniunea Sovietică. Acesta a îndemnat guvernarea să revină la implementarea Acordului de Asociere cu UE și a spus că PLDM nu participă la vot atât timp cât guvernarea încălcă Acordul de Asociere.
Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, a declarat că nici fracțiunea PCRM nu participă la vot deoarece introducerea sintagmei de integrare europeană în Constituție va diviza și mai mult societatea, care este și așa divizată.
Deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că introducerea vectorului european în Constituție va scoate în afara legii partidele cu o altă opțiune geopolitică și va submina garanțiile privind libertatea de exprimare.
Deputatul democrat Marian Lupu a declarat că sintagma care se propune a fi introdusă în Constituție nu vine cu ideea de integrare în UE, ci propune un model de dezvoltare politică, economică, socială. „Păcat că partidele așa-spuse proeuropene au părăsit sala. Integrarea europeană nu se face la Bruxelles și state membre, ci aici, în Moldova”, a spus deputatul PDM.
„Din păcate, nu avem un vot istoric în Parlament. Putem găsi scuze de ce nu votăm această modificare, dar cred că vom regreta mai mult că am avut ocazia să luăm astăzi o decizie istorică și nu am făcut-o”, a declarat Valeriu Ghilețchi, liderul grupului Popular European.
După vot, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că prin gestul PL și PLDM de a nu vota inițiativa acestea au întors spatele Uniunii Europene, iar alegătorii trebuie să ia acest lucru în considerare.