Igor Dodon: Franța, fiind una din „locomotivele” UE, rămâne a fi un partener strategic
Print Send by email
15:14, 12 Oct 2018

Franța, fiind una din „locomotivele” Uniunii Europene, rămâne a fi unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în Europa. În cei 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, dialogul dintre cele două state a cunoscut o dezvoltare dinamică practic în toate domeniile. Declarația aparține președintelui Igor Dodon și a fost făcută la întrevederea cu președintele francez, Emmanuel Macron, care a avut loc la Erevan, unde are loc summitul Francofoniei, transmite IPN.

„Relațiile comerciale dintre Moldova și Franța înregistrează o creștere stabilă: în perioada ianuarie-iunie, 2018, volumul exporturilor spre Franța a crescut de 1,7 ori comparativ cu perioada similară a anului precedent. Importurile din această țară, în perioada de referință, s-au majorat cu 60%. În Moldova, activează 225 de companii cu capital francez”, a declarat șeful statului, citat într-un comunicat de presă al Președinției.

Igor Dodon a menționat ascensiunea dialogului în domeniul culturii și educației, în care rolul principal îl joacă Alianța Franceză din Moldova. Cât privește politica externă a Republicii Moldova, președintele a subliniat, în mod special, că Republica Moldova tinde să dezvolte relații echilibrate și reciproc avantajoase cu partenerii atât din Vest, cât și din Est.

Șeful statului a discutat cu omologul său francez perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean. În special, partea moldovenească a propus părții franceze să participe mai activ la consultările pe marginea acestei probleme, alături de Germania, Rusia și alți actori externi, participanți ai formatului oficial recunoscut 5+2.

„Consider că implicarea Parisului, inclusiv în cadrul politicii Uniunii Europene, va oferi un nou impuls procesului de reglementare, ceea ce, într-un final, va contribui la identificarea unei soluții eficiente care va marca primul succes pașnic și diplomatic din ultimele decenii, în rezolvarea conflictelor „înghețate” din spațiul post-sovietic și în general din spațiul OSCE”, a declarat Igor Dodon.

În finalul întrevederii, președintele Dodon a exprimat gratitudine președintelui Franței pentru invitația de a participa la Forumul Păcii, care va avea loc, în noiembrie anul curent, la Paris.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex