Andrian Candu : Parlamentul ar putea opta pentru simplificarea instituției președintelui
Print Send by email
05:43, 28 Sep 2018

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că următoarea garnitură legislativă ar putea opta pentru simplificarea și mai mult a instituției președintelui țării. Șeful legislativului spune că probabil merită să fie făcută o reformă constituțională pentru a duce până la capăt ideea republicii parlamentare, transmite IPN.

Președintele Parlamentului a făcut declarația în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova1, în contextul suspendării temporare a președintelui Igor Dodon pentru a fi numiți doi miniștri noi în Guvernul Filip. Andrian Candu bănuiește că vor mai exista motive de suspendare repetată a lui Igor Dodon având în vedere că în Parlament există proiecte cu care președintele ar putea să nu fie de acord. „Bănuiesc că vom mai avea motive. Dacă reușim să găsim compromis în Parlament și să votăm modificarea Constituției în ceea ce ține de integrarea europeană, credeți că președintele Dodon va promulga? Urmează să trimitem la promulgare și noul Cod al audiovizualului care conține și elemente anti-propagandă, care atinge într-un fel ceea ce consideră președintele Dodon că n-ar trebui să facem, apărând Republica Moldova de propaganda în mod special cea rusească, credeți că președintele Dodon o să promulge?”, se întreabă șeful legislativului.

Andrian Candu a mai declarat în cadrul aceleiași emisiuni că nu poate spune că relațiile cu Uniunea Europeană s-au răcit, pentru că relațiile cu UE se bazează pe unele documente, tratate, acorduri și interesul strategic al Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană. „Noi avem Acordul de Asociere, de Liber Schimb, care deja aduc beneficii țării. Datorită exporturilor, investițiilor din UE, noi avem creștere economică, tehnologii, capital uman, financiar. Nu punem la îndoială deloc faptul că UE este un partener strategic în care noi vrem să ajungem ca și membri. Cu regret, au existat elemente și dezbateri politice”, a notat politicianul.

Andrian Candu spune că guvernarea se va descurca fără banii care urmau să ajungă din UE în Moldova drept asistență macrofinanciară „Noi ne vom descurca fără acești bani, deoarece, potrivit acelorași reforme adoptate, avem încasări suplimentare la buget și ne permitem să majorăm acele salarii și pensii, să facem și drumuri, să construim și Arena”, declară oficialul. Totodată, guvernarea va continua dialogul, cooperarea cu Uniunea Europeană pentru a fi găsit acel compromis de la care să se revină la relații benefice în ceea ce ține inclusiv de asistența macrofinanciară pe viitor.


(2) comentarii
ion
08:11, 28 September 2018

prea multi mincai populatia a scazut in jumatate jos hotii

Alexandru
13:24, 28 September 2018

Ar fi extraordinr daca o sa fie simplificata, deoarece prea multi mincai avem de bani publici cum sunt in camera presedintelui ce nu participa absolut la nimic in cursul de dezvoltare.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Orange Moldova

Orange Systems inspiră comunitatea IT să guste din noua rețetă de a lucra în IT

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Tehnologiile științifice bazate pe probe în monitorizarea campaniei electoraleConferințe IPN [HD] | Republica Moldova, de la promisiuni la realizări, raport
Conferințe IPN [HD] | Gheorgihi Grozav: Prezentarea Programului electoralConferințe IPN [HD] | Călin Vieru: Noutăți importante despre evoluția campaniei electorale
Vezi toate
banner creditex