Președintele Voronin se spală pe mâini în cazul expulzării cetățenilor turci. Interviu IPN eșuat

La scurt timp după expulzarea în condiții contradictorii a celor șapte cetățeni turci, Agenția de presă IPN a expediat unor foști conducători de prim rang ai Republicii Moldova un set de întrebări, răspunsurile la care ar fi putut contribui la elucidarea mai amplă a cazului. Primul s-a „spălat pe mâini” de interviu ex-președintele Vladimir Voronin, care a deținut funcția de șef al statului în perioada 2001-2009.
---

În același scop de clarificare mai bună a lucrurilor într-un caz ieșit din comun pentru statul moldovenesc și societatea moldovenească, IPN aduce la judecata opiniei publice întrebările înaintate, propunând cetățenilor să-și formuleze propriile răspunsuri la ele, cu precizarea că formula „a se spăla pe mâini” i se atribuie în special ex-conducătorului roman al Iudeii, într-un caz care a marcat omenirea.

„Stimate Domnule Vladimir Voronin,

În contextul cazului recent de expulzare a șapte cetățeni turci de pe teritoriul Republicii Moldova și în virtutea experienței acumulate în funcții înalte în stat, Agenția de presă IPN vă solicită opinia referitor la unele aspecte ale cazului respectiv, inclusiv:

- Legislația națională obligă Serviciul de Informații și Securitate să informeze primele persoane în stat despre operațiunile de genul celei de expulzare a cetățenilor turci, înainte sau după desfășurarea acestora?

- Răspuns: -

- Există anumite categorii de evenimente despre care SIS este obligat să informeze în prealabil? Evenimentul din 6 septembrie 2018 este dintre acestea?

- Răspuns: -

- Care sunt persoanele cu funcții înalte în stat informate în mod obligatoriu?

- Răspuns: -

- Rapoartele prezentate primelor persoane sunt identice după conținut și volum sau diferite, în funcție de gradul de subordonare a SIS-ului față de o autoritate sau alta?

- - Răspuns: -

- Ce responsabilitate poartă primele persoane în cazul unor operațiuni cu efecte naționale și internaționale negative? Este vorba de responsabilități egale sau diferire, în funcție de gradul de subordonare a SIS-ului față de o autoritate sau alta?

- Răspuns: -

- Câtă informație trebuie să prezinte SIS pentru ca primele persoane să dispună de suficientă informație?

- Răspuns: -

- În ce cazuri primele persoane sunt nevoite/obligate să solicite informație suplimentară sau audieri parlamentare după eveniment, cum s-a întâmplat în cazul evenimentului respectiv?

- Răspuns: -

- Ce posibilități și obligațiuni, conform legislației, au acestea de a interveni înainte de desfășurare și după, în cazurile când consideră că este necesar?

- Răspuns: -

- Ați avut cazuri similare în perioada deținerii funcției înalte în stat și ce rol ați avut în soluționarea acestora?

- Răspuns: -...”

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.