Alegerile în circumscripțiile electorale uninominale, doar într-un singur tur
Print Send by email
16:16, 18 Iul 2018

Guvernul a examinat, dar nu a susținut proiectul de lege privind modificarea Codului electoral în vederea organizării alegerilor în circumscripțiile electorale uninominale în două tururi de scrutin, transmite IPN.

Proiectul constituie o inițiativa legislativă a unui grup de deputați.

Precum s-a menționat în cadrul ședinței Executivului, Constituția țării stabilește că sistemul electoral se reglementează prin lege organică. Prin Hotărârea din 27 mai 1998, Curtea Constituțională a stabilit că: „Parlamentul este unicul organ în măsură să adopte orice tip de scrutin sau modalitate de atribuire a mandatelor de deputat. Astfel, rămâne la discreția organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat: majoritar, proporțional sau mixt”.

Curtea Constituțională relevă, în același context, că opțiunea pentru o variantă sau alta și consfințirea ei în legea electorală depind de situația social-politică din țară, de nivelul de dezvoltare a sistemului politic din societate, de problemele , pe care și le propune pentru soluționare.

De asemenea, în jurisprudența sa, Curtea Constituțională a menționat că opțiunea pentru unul sau două tururi de scrutin constituie o chestiune de oportunitate politică, aflată la discreția organului legislativ, ținând cont de standardele democratice și de reflectarea cât mai fidelă a opțiunii alegătorului.

Totodată, în cadrul ședinței Guvernului s-a reamintit că, la inițierea proiectului de lege, nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora proiectele de lege pentru modificarea legislației ce reglementează sistemul electoral urmează a fi înaintate în Parlament pentru examinare cu cel puțin un an înainte de desfășurarea scrutinului.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"Conferințe IPN [HD] Fundația Roma Awareness
Conferințe IPN [HD] | Centrul pentru Jurnalism IndependentConferințe IPN [HD] | Grupul de inițiativă al Adunării Consultative
Vezi toate
banner creditex