PLDM propune al doilea tur de scrutin în circumscripțiile uninominale
Print Send by email
12:28, 07 Iun 2018

Deputații Partidului Liberal Democrat au înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede modificarea sistemului electoral mixt prin introducerea și celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale. Potrivit șefului fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, organizarea alegerilor într-un singur tur va încălca principiul reprezentativității în Parlament, transmite IPN.

„În Parlamentul Republicii Moldova vom putea vedea deputați aleși cu 2-3 și 5 mii de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil. În urma modificării Codului Electoral, autoritățile au încălcat grav o prevedere constituțională, și anume dreptul de a candida la o funcție publică și de a fi ales, deoarece cetățeanul Republicii Moldova cu drept de vot nu mai poate candida independent în alegerile parlamentare în circumscripția națională. Acest drept rămâne doar în circumscripția uninominală”, a declarat deputatul liberal-democrat pentru presă.

Potrivit parlamentarului, este adevărat că nu există un precedent de accedere în legislativ a unui candidat independent, dar acest lucru nu înseamnă că unui cetățean îi poate fi interzis să candideze la nivel național.

„Vom insista ca acest proiect să fie inclus și supus discuțiilor în comisiile parlamentare și să fie inclus în ședința plenului. Altfel, ne vom trezi cu un număr mare de deputați care nu vor reprezenta voturile cetățenilor. Acest fapt ne-a fost demonstrat și în al doilea tur al alegerilor din Chișinău”, a notat deputatul.

Acesta a mai spus că aceasta este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, iar autorii nu au ținut cont de ea. Pentru a repara această greșeală, fracțiunea PLDM a venit cu această inițiativă.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |,,Integrarea europeană în Constituție și în viață", dezbateri  IPNConferințe IPN [HD] | Universitatea Tehnică a Moldovei
Conferințe IPN [HD] | De ce trebuie redus tariful pentru energia termică în ChișinăuConferințe IPN [HD] | Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex