James Pettit: Indiferent de rezultatele scrutinului din toamnă, SUA vor sprijini orice Guvern
Print Send by email
05:02, 06 Iun 2018

Indiferent de rezultatele scrutinului electoral care va avea loc în toamnă în Republica Moldova, Statele Unite ale Americii vor sprijini orice Guvern care va fi format ca urmare a acestui proces. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA la Chișinău, James Petit, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

În opinia diplomatului, după alegerile parlamentare, va fi inevitabil să se formeze o coaliție pro-europeană, dar care va cuprinde mai multe partide. „Alianța, prietenia, cooperarea, colaborarea pe care o avem cu Republica Moldova nu depinde de partidul politic. Pentru noi Republica Moldova este un aliat foarte important”, afirmă James Pettit.

Despre sistemul electoral mixt, diplomatul spune că poate influența în mod imprevizibil rezultatele alegerilor parlamentare. În opinia ambasadorului, Guvernul trebuie să fie foarte atent atunci când ignoră sfaturile diferitor instituții europene. „Pentru mine este cam greu să cred că Guvernul va schimba realmente această decizie pentru că este prea târziu, este un an electoral”, afirmă diplomatul. În opinia lui, introducerea turului doi ar putea influența foarte pozitiv reflectarea dorinței cetățenilor.

În altă ordine de idei, James Pettit spune că victoria lui Andrei Năstase la șefia Primăriei capitalei este un mesaj foarte clar al majorității alegătorilor referitor la dorința de a continua calea spre Uniunea Europeană.

Eu cred că pentru cetățenii Republicii Moldova geopolitica nu joacă un rol atât de important, eu cred că uneori se observă o anumită manipulare din partea politicienilor pentru a influența votul. „Eu cred că accentul care se pune pe geopolitică nu trebuie să joace un rol atât de mare”, spune ambasadorul.

În ceea ce privește frauda bancară, ambasadorul consideră că cetățenii deja pierd răbdarea în legătură cu lipsa de progres în investigarea acestei chestiuni. „În același timp, trebuie să ținem minte că a fost un lucru foarte complicat, banii au dispărut în străinătate și este nevoie de cooperare cu multe guverne străine, dar nu toate sunt gata să coopereze. Banii sunt ascunși și este nevoie de o investigație foarte complicată”, a declarat James Pettit.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |,,Integrarea europeană în Constituție și în viață", dezbateri  IPNConferințe IPN [HD] | Universitatea Tehnică a Moldovei
Conferințe IPN [HD] | De ce trebuie redus tariful pentru energia termică în ChișinăuConferințe IPN [HD] | Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Vezi toate
banner creditex