Igor Dodon: Nu sunt antieuropean, chiar dacă militez pentru relații bune cu Rusia

Dacă conducerea Republicii Moldova nu va putea asigura, după următoarele alegeri parlamentare, o politică externă echilibrată, țara își poate pierde statalitatea în următorii 5-10 ani. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la evenimentul de bilanț al activității de un an în funcția de președinte. Igor Dodon a spus că nu este antieuropean, chiar dacă militează pentru relații bune cu Federația Rusă, transmite IPN.

Conducerea Republicii Moldova trebuie să balanseze politica externă, să nu privească unilateral la ceea ce se întâmplă în jur. În realitățile geopolitice din lume și din regiune, Moldova trebuie să aibă o relație bună și cu vestul, și cu estul, a spus Igor Dodon.

Președintele a subliniat că sarcina politicienilor este să creeze condiții în care oamenii de afaceri să se poată ghida exclusiv de interesele comerciale. „Pentru business nu prezintă interes această luptă geopolitică: Europa – Uniunea Eurasiatică. Ei vor să facă comerț. Vor să lucreze. Vor să creeze locuri de muncă. Și nu trebuie puși în fața alegerii: Europa sau Rusia. Va fi profitabil să vândă 100 de tone de zahăr în Europa, să o facă! Va fi profitabil să vândă 20 de mii de tone de mere în Rusia, să vândă în Rusia! Iar noi, politicienii, trebuie să le asigurăm această posibilitate”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a regretat poziția unilaterală a Parlamentului și Guvernului. „Nu am nimic împotrivă că sunt pro-europeni. Dar nu trebuie să fie împotriva Rusiei, împotriva Uniunii Eurasiatice”, a mai spus șeful statului. Igor Dodon a insistat că doar poporul este în drept să indice politica internă și externă a țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.