Președintele PDM s-a întâlnit la Strasbourg cu oficiali europeni de rang înalt
Print Send by email
15:56, 04 Dec 2017

Importanța parteneriatului dintre Republica Moldova și Consiliul Europei a fost discutată la Strasbourg, de către președintele PDM Vlad Plahotniuc la o întrevedere cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei. Aflat într-o vizită de lucru la Strasbourg, liderul PDM s-a întâlnit și cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al PDM, Vlad Plahotniuc a declarat la întrevederea cu secretarul general al Consiliului Europei că coaliția de guvernare și PDM susțin Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Moldova 2017-2020 și vor acorda tot sprijinul politic pentru implementarea lui. De asemenea, liderul PDM a spus că tot ce ține de problematica drepturilor omului și a bunei funcționări a justiției e foarte important pentru Moldova.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, și-a exprimat aprecierea privind colaborarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei și a salutat evoluțiile pozitive privind regiunea transnistreană, inclusiv semnarea celor patru protocoale dintre Chișinău și Tiraspol, pe 25 noiembrie curent, se menționează în comunicatul de presă remis de PDM.

De notat, Thorbjørn Jagland a fost cel care a scris în The New York Times, în 2015, despre capturarea statului în Moldova. Oficialul european a fost primul care a scris despre acest lucru și a spus foarte tranșant că statul capturat trebuie să fie returnat cetățenilor, după ce a deplâns efectele extrem de grave ale corupției moldovenești.

Colaborarea Moldovei cu Comisia de la Veneția a fost abordată la întrevederea liderului PDM Vlad Plahotniuc cu președintele Comisiei, Gianni Buquicchio. În cadrul discuțiilor Vlad Plahotniuc a appreciate sfaturile oferite de către Comisie pentru îmbunătățirea legislației moldovenești.

„Această expertiză este pentru noi utilă și valoroasă. Am discutat de asemenea despre modul în care folosim recomandările Comisiei de la Veneția – așa cum a fost cazul mai multor inițiative transmise de Parlament spre expertizare. Sunt convins că vom avea în continuare o colaborare bună cu Comisia de la Veneția. Moldova ține la această colaborare și are nevoie de ea”, a spus Vlad Plahotniuc.

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a afirmat că este un „prieten al Republicii Moldova”, iar Moldova este un „elev bun” în ceea ce privește aria de interes pentru Comisie, adică îmbunătățirea legilor și a funcționării instituțiilor democratice. Gianni Buquicchio a subliniat de asemenea necesitatea continuării reformelor democratice. În privința introducerii sistemului electoral mixt, președintele Comisiei de la Veneția a reafirmat suveranitatea Republicii Moldova, explicând în același timp care sunt diferențele de viziune ale Comisiei pe acest subiect.

Aceasta a fost cea de-a doua întâlnire la Strasbourg a delegației politice conduse de președintele PDM, Vlad Plahotniuc.


(1) comentarii
sssssss
17:22, 04 Decembrie 2017

Igor Dodon va rugam sa luați exmplu, mai lasați Moscova.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS