Mai multe ONG-uri lansează ideea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt
Print Send by email
17:21, 21 Noi 2017

Mai multe organizații ale societății civile, propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a introdus sistemul mixt de vot. Reprezentanții ONG-urilor au declarat marți, 21 noiembrie, într-o conferință de presă la IPN, că în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea se semnături în vederea susținerii referendumului.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a spus că ideea referendumului este o inițiativă apolitică și cetățenească. Republica Moldova face față astăzi unei situații dificile, unde un partid politic, care la alegerile parlamentare din 2014 a obținut puțin peste 15% din voturile cetățenilor, prin șantaj și corupere a format o majoritate parlamentară prin intermediul căreia controlează toată țara. „Referendumul este unicul instrument prevăzut de lege care oferă posibilitatea cetățenilor, în momentul în care Parlamentul le-a trădat votul, să anuleze abuzurile comise de către Parlament”, a spus Ștefan Gligor.

Valeriu Pașa, expert „WatchDog”, a spus că sistemul electoral mixt este un instrument prin care actuala guvernare, reprezentată de PDM, dorește să se mențină la putere. Potrivit activistului, dacă până la alegerile parlamentare din 2018 nu va fi anulat sistemul mixt de vot, Republica Moldova se va îndrepta către dictatură. „Acest Parlament nu reprezintă rezultatele alegerilor din 2014. Această majoritate care a votat sistemul mixt nu este legitimă. De aceea, trebuie să se expună cetățenii”, a spus Valeriu Pașa.

Potrivit lui Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului de Politici Publice, în condițiile în care un Parlament care nu reprezintă voturile cetățenilor a votat o lege care nu este în interesul cetățenilor, cetățenii au dreptul constituțional să ceară anularea acestei legi.

Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, a amintit că la adoptarea legii a fost neglijată opinia Comisiei de la Veneția, a partenerilor de dezvoltare și a unor organizații ale societății civile. „Parlamentul trebuie să fie un organ reprezentativ al voturilor exprimate în alegeri. Ceea ce avem noi astăzi și ceea ce vom avea dacă va fi acest sistem de vot, va reprezenta un singur partid”, a spus Lilia Carasciuc.

Oazu Nantoi, director de programe al IPP, a spus că prin organizarea referendumului societatea trebuie să spună dacă acceptă să fie manipulată la infinit și să aibă un „pseudo-parlament”.

Inițiatorii referendumului fac apel la toți cetățenii, organizațiile obștești și către partide politice, să se implice la formarea grupului de inițiativă care să colecteze minimum 200 de mii de semnături necesare inițierii plebiscitului.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distrugeConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".
Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"
Vezi toate
banner creditex