Guvernul a sesizat CC privind instituirea interimatului funcției de președinte
Print Send by email
14:24, 19 Oct 2017

Cabinetul de miniștri s-a întrunit joi, 19 noiembrie, într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului apărării, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de executiv.  

În conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 (privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție), Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al apărării.

Sesizarea aprobată se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului apărării la propunerea repetată a prim-ministrului, se spune în comunicat.

„Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat premierul Pavel Filip.

La 12 septembrie anul curent, prim-ministrul a propus președintelui țării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al apărării, aceasta fiind respinsă de președinte. Premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de șeful statului. Pe 19 septembrie 2017, executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. 

În decizia pronunțată pe 17 octombrie, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de prim-ministru pentru o funcție, însă nu are drept de veto față de propunerea prim-ministrului. Refuzul deliberat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale. La fel, Curtea subliniază că refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză și justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de președintele Parlamentului sau de primul ministru, pentru exercitarea acestei obligații constituționale a președintelui.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex