Chiril Moțpan: În Moldova există o mare discrepanță dintre clasa politică și cetățeni
Print Send by email
06:09, 18 Oct 2017

Actualmente, în Moldova există o mare discrepanță dintre clasa politică și cetățeni. Clasa politică a creat în societate un stat autoritar, o poliție politică, instituții capturate și presă aservită, lucruri care definesc capturarea statului. Declarația a fost făcută de Chiril Moțpan, secretarul general al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Chiril Moțpan a adus în calitate de exemplu țările europene, unde există o clasă politică crescută în timp pe parcursul multor ani, pe când în Moldova se resimte deficitul de calitate a politicienilor, iar de aici vine și lipsa de comunicare dintre guvernare și partidele extraparlamentare. Potrivit lui, schimbarea clasei politice este indispensabilă, în contextul în care, actualmente, s-a creat o situație absolut defavorabilă societății țării.

Referindu-se la sistemul electoral mixt, secretarul general al PPPDA a menționat că acesta este unul dezastruos pentru Republica Moldova. El a adus drept exemplu România, care a avut acest sistem, însă a fost ulterior nevoită să-l schimbe. El a menționat că PPPDA a propus o variantă a sistemului de vot „cu listele deschise”, ceea ce înseamnă că orice cetățean poate evalua prestația unui sau altui cetățean pretendent înscris pe listele de partid.

„Astăzi susținem în continuare că sistemul electoral mixt este unul nefast pentru Republica Moldova pentru că va permite să continue această debandadă politică a clasei politice din Moldova și va permite să aibă șanse doar acei de la guvernare și foarte puține sau deloc partidele din opoziție. Și asta nu din motivul că nu sunt oameni buni și foarte buni în aceste partide, dar din cauza concurenței acerbe pe fundal financiar și la capitolul influența sistemului asupra persoanelor”, a spus Chiril Moțpan.

În acest context, Chiril Moțpan a dat exemplul PPPDA, susținând că membrilor de partid  li se închid afacerile, sunt impuși să renunțe la activitatea în Platformă și să adere la Partidul Democrat. „Vorbim de niște acțiuni premeditate, intenționat dirijate împotriva liderilor Platformei. Nu acceptăm acest sistem mixt pentru că cel puțin actualmente nu este avantajos pentru cetățeni, trebuie să fie definitivate mai multe criterii: transparența, profesionalismul, integritatea. Sistemul mixt rămâne o problemă pentru Moldova și acest lucru a fost apreciat și de Parlamentul European”, a reiterat Chiril Moțpan.

Dezbaterile publice „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, constituie ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.


(1) comentarii
Dinu
09:22, 18 Octombrie 2017

La noi in tara a devenit o regula ca cei care incalca legea sa se alature de partidele din opozitie, iar ulterior sa o faca pe victimele.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Mișcarea ,,PRO" europarlamentarele, parcusul europen și reunirea RM cu RomâniaConferințe IPN [HD] | Fiodor Ghelici: ,,Demisia Președintelui RM și alegeri parlamentre anticipate".
Conferințe IPN [HD] | ADEPT:  ,,Platform web a serviciilor  de gospodărie comunală din RM"Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"
Vezi toate
banner creditex