Vitalie Gamurari: Clasa politică trebuie să găsească limbaj comun

Politicienii moldoveni reprezintă starea reală a societății, acest lucru nu este ceva nou și este valabil nu doar în Republica Moldova. Clasa politică ar trebui să încerce să înțeleagă că nu trebuie să aducă din străinătate politicieni, ci să găsească ei între ei limbaj comun. De această părere este purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari.

În cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, Vitalie Gamurari a declarat că promovarea și venirea tinerilor și oamenilor noi în politică va fi un beneficiu pentru Republica Moldova.

„Adevărul este că pe parcursul a 26 de ani lumea a pierdut încrederea în politicieni. Eu nu spun că sunt perfecți cei care sunt la guvernare sau cei care sunt în opoziție, dar încercarea de a găsi un numitor comun, în viziunea mea, cel puțin Partidul Democrat începe să o facă pe parcursul ultimului an și jumătate, de a fi deschiși pentru dialog și de a fi apreciați de cetățeni. Asta este o condiție prin care poate se va schimba clasa politică în Moldova pe viitor, mă refer nu doar cantitativ, dar și calitativ”, a adăugat Vitalie Gamurari.

Acesta a menționat că în ultimul timp se vorbește mult că în Moldova este instaurat un regim autoritar, însă dacă aceasta ar corespunde realității, nu ar mai avea loc nici un fel de dezbateri, inclusiv despre probleme cu care se confruntă societatea. „Critica adusă guvernării din partea opoziției este un lucru bun. Suntem deschiși pentru dezbateri și în urma acestora clasa politică se va schimba. Pentru că este imposibil să nu permitem venirea de noi politicieni”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PDM.

Din calitatea de reprezentant al PDM, partid responsabil de actul guvernării, Vitalie Gamurari s-a referit la faptul că mereu se vorbește despre faptul că justiția este capturată. „Vreau să vă spun că până a deveni purtător de cuvânt am activat în Colegiul disciplinar al Consiliul Superior al Magistraturii și atunci când se spune că justiția nu-și face lucrul, vreau să afirm că sunt foarte mulți judecători care sunt foarte corecți care își fac treaba cinstit”, a adăugat Vitalie Gamurari.

Purtătorul de cuvânt al PDM s-a referit de asemenea la afirmațiile precum partidele politice din Republica Moldova deseori sunt asemenea societăților cu răspundere limitată, aceasta fiind o problemă care trebuie depășită. În comparație cu practica europeană, la capitolul maturității politice, Republica Moldova are încă multe de făcut, iar discuțiile și dezbaterile în cadrul clasei politice pot să aducă beneficii în acest sens, a spus Vitalie Gamurari.  

Acesta a făcut referire la formula de conciliere pe care au adoptat-o britanicii și irlandezii în timpul războiului civil din Irlanda de Nord din perioada anilor 90, când nimeni nu credea că este posibil ca părțile să se așeze la masa de negocieri. Atunci, politicienii irlandezi au fost cei care s-au așezat la masa de negocieri cu englezii și au spus că pun cruce pe cariera lor politică, dar vor să aducă pacea și un viitor luminos pentru concetățenii lor.

„Haideți și noi să facem același lucru. Să găsim limbaj comun de fiecare dată în încercarea de a fi deschiși pentru dialog și pentru a fi apreciați ulterior de cetățeni. Nu noi suntem cei care vom da o apreciere cât de bine lucrăm, dar cetățenii”, a subliniat Vitalie Gamurari.

Dezbaterile publice „Calitatea clasei politice: importanța, starea actuală și căile de îmbunătățire”, constituie ediția a 78-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.