Protestatarii au revendicări noi
Print Send by email
02:30, 02 Oct 2017

Demisia in corpore a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului și eliberarea definitivă a șoferului microbuzului, reținut după protestele din 17 septembrie și care este cercetat în arest la domiciliu, sunt două revindecări noi, votate în cadrul unei noi acțiuni de protest, organizate de către Consiliul Marii Adunări Naționale, duminică, 1 octombrie. Participanții la protest au rostit discursuri și au scandat lozinci în fața Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, iar apoi au mers în marș spre sediul televiziunii publice Moldova 1, unde din nou au cerut o oră de emisie pe săptămână pentru opoziție, transmite IPN.

În fața MSMPS, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că acest loc nu a fost ales întâmplător, întrucât pe data de 1 octombrie este marcată Ziua Internațională a persoanelor în etate. Potrivit lui, acest minister nu a susținut decât niște reforme antipopulare ale guvernării, îndreptate împotriva oamenilor în etate care au adus o contribuție enormă pentru consolidarea statului Republica Moldova. „Protestăm în continuare față de ilegalitățile comise de guvernare. Protestăm față de legea miliardului, prin care pun pe umerii cetățenilor miliardele furate de lei. Protestăm împotriva acestei legi – votul mixt – Plahotniuc-Dodon – prin care se elimină principiul proporționalității sau al reprezentativității. Protestăm împotriva neadmiterii noastre la televiziune publică, plătită din banii contribuabililor. Cerem în continuare sancțiuni nominale pentru Plahotniuc, Dodon și cei din anturajul lor”, a spus Andrei Năstase.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a menționat că oamenii nu vor tolera ”o guvernare de doi bani”, pentru că persoanele în etate luptă din anii 90 și nu cedează, deoarece la baza acestor acțiuni stau adevăratele valori, iar guvernarea coruptă a uitat de obligațiile față de aceste persoane. „Referindu-se la revendicările noastre, Candu ne-a spus să ne spălăm pe față, da eu zic el să facă un duș rece și să înțeleagă împreună cu neamurile lui din Parlament că nu vom tolera o guvernare de 3% și doi bani”, a spus lidera PAS.

Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor, a declarat că de Ziua Internațională a persoanelor în etate, această categorie de cetățeni nu ar fi trebuit să-și dea întâlnire la astfel de acțiuni, însă din păcate situația în care se află bătrânii îi impune să se revolte și să-și ceară drepturile.

În drum spre televiziunea publică, manifestanții au scandat: „Jos mafia!”, „Rușine!”, „Voi dați afară tinerii din țară!”, „PD-PSRM – ciuma roșie!”, „Noi suntem poporul!”, „Uniți-vă cu noi!”, „Noi nu cedăm!” etc.

Acțiunea de protest a continuat în fața sediului Moldova 1, în preajma căruia se afla un cordon de polițiști. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că administrația televiziunii publice nu a acceptat solicitarea de a acorda câte o oră de emise în săptămână. Liderul PPPDA a declarat că dacă la Ministerul Muncii nu era niciun polițist, atunci la sediul televiziunii aceștia au fost mobilizați, pentru că actuala guvernare este interesată de „mașinăria propagandistică”.

Maia Sandu a declarat că celor, care trebuie să aibă grijă ca cetățenii să fie informați corect, trebuie să le fie rușine. Potrivit ei, televiziunea publică este televiziunea cetățenilor și nu a guvernării. Organizatorii protestului susțin că acțiunile de protest vor continua, iar data acestora urmează să fie anunțată ulterior.

Potrivit Inspectoratului General al Poliție, la protestul organizat de câteva partide politice la sediul M 1, au participat circa 200 de protestatari. În același timp, protestatarii afirmă că numărul manifestanților este cu mult mai mare. Mai mult, aceștia afirmă că guvernarea a organizat intenționat impedimente, astfel încât oamenii să nu poată ajunge la protest. 


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Președintele Asociației Republicane Obștești ,,Protecția Consumatorului"Conferințe IPN [HD] |Eficientizarea managementului administratorilor imobililor din domeniul locativ
Conferințe IPN [HD] | Lansarea Indexului Egalității de GenConferințe IPN [HD] | Proiectul ,,Vot informat și asumat" - prezentarea rezultatelor
Vezi toate
banner creditex