Mai multe ONG-uri cer revenirea la sistemul electoral proporțional
Print Send by email
12:17, 13 Sep 2017

Mai multe organizații ale societății civile au dat citire unei declarații, la reuniunea anuală de implementare a dimensiunii umane a OSCE, privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova. În textul declarației semnatarii menționează că modificarea sistemului electoral a fost efectuată fără a se ține cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneția, care a spus că schimbarea sistemului de vot proporțional pe unul mixt nu este recomandată pentru Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, citat de IPN, organizațiile semnatare subliniază că o astfel de modificare dramatică a sistemului electoral ar trebui să aibă loc în strânsă corelație cu standardele naționale stabilite în Constituția Republicii Moldova, precum și cu angajamentele internaționale și recomandările ONU, Consiliului Europei/Comisiei de la Veneția, OSCE/BIDDO.

„Având în vedere încălcarea principiilor și a standardelor menționate mai sus, organizațiile semnatare se adresează autorităților moldovenești în vederea retragerii legii privind modificarea sistemului electoral și revenirii la un sistem electoral proporțional”, se spune în declarație.

De asemenea, organizațiile subsemnate se adresează reprezentanților statelor participante și altor părți interesate cu recomandarea de a recunoaște și susține toate solicitările legale inițiate la nivel național pentru eliminarea sistemului de vot mixt și revenirea la un sistem de vot proporțional. Totodată a fost solicitată monitorizarea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale OSCE/BIDDO, formulate în contextul alegerilor recent organizate și al sistemului electoral modificat.

Organizațiile semnatare sunt: Asociația Promo-LEX, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” (IDIS Viitorul), Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația Presei Independente, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Transparency International Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă și Fundația Est Europeană.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Radiografia trimestrială a economiei moldoveneștiConferințe IPN [HD] | Judecători complici în atac raider
Conferințe IPN [HD] |Propunerile Diasporei pentru asigurarea dreptului la vot peste hotareConferințe IPN [HD] | Cetățenii comunei Băcioi, pedepsiți pentru votul lor liber exprimat
Vezi toate
banner creditex