Ion Sturza: De la război rece se va trece la măsuri destul de dureroase
Print Send by email
13:42, 03 Aug 2017

Fostul premier Ion Sturza speră că decizia de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă în Republica Moldova  este una calculată și asumată și nu doar un răspuns emoțional la niște declarații ale lui Rogozin vizavi de unii lideri politici de la Chișinău. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ex-premierul a declarant că de la bun început, Guvernul Republicii Moldova trebuia să fie foarte clar în intențiile sale vizavi de vizita inopinată a lui Rogozin și manifestațiile din Transnistria, care erau o sfidare la adresa moldovenilor și la memoria lor istorică, transmite IPN.

„Ambiguitatea și chiar lașitatea autorităților de la Chișinău – ba vină, ba nu vină, expunerea României ca instrument de stopare a lui Rogozin în vizita lui la Chișinău a fost interpretată cu multe rezerve atât în România, cât și în exterior. Acum a venit această decizie, cam întârziată, și care poate fi interpretată un pic altfel decât cred că a fost prima reacție a opiniei publice la Chișinău”, a menționat Ion Sturza.

Fostul premier a spus că firul roșu al acestei dispute de câteva luni este, de fapt, o vendetă personală a lui Vlad Plahotniuc cu autoritățile Federației Ruse, atunci când cineva în Federația Rusă a încercat să-l plaseze în listele de monitorizare ale interpolului. În opinia sa, de atunci s-a escaladat foarte mult acest dialog, contrar, poate, voinței unor oficialități de la Chișinău.

Ion Sturza a mai spus că acum trebuie să fim foarte siguri că de la faza de război rece între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse se va trece la măsuri destul de dureroase – nu față de statul Republica Moldova, vor fi față de anumite persoane. În viziunea sa, din această declarație de astăzi s-a schimbat foarte mult paradigma relațiilor Republicii Moldova cu Federația Rusă.

Referitor la întrevederea lui Igor Dodon cu Dmitri Rogozin care urmează să aibă loc la Teheran, Ion Sturza spune că aceasta nu mai contează atât de mult astăzi. „Eu nu cred că va fi o discuție cu mult sens sau consens, pentru că oricum Dodon va primi o listă „must to do” listă ce trebuie să facă neapărat, cum spun în business, va reveni acasă și va încerca să facă mai mult PR și propagandă în jurul acestor cazuri, dar iarăși să fim sinceri: Noi suntem extrem de flatați, facem postări frumoase pe rețelele de socializare, ne bucurăm, șuturile devin tot mai intense, numai că marea majoritate a populației se uită indiferent sau cu un pic de îngrijorare la aceste evenimente. Până la urmă, nu cred că va fi un factor care va aduce multe foloase în lupta pentru electoratul Republicii Moldova”, a notat Ion Sturza.

Guvernul a aprobat miercuri, 2 august, o decizie privind aplicarea unor măsuri restrictive prin care vicepremierul Federație Ruse Dmitri Rogozin a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului de externe și integrării europene Andrei Galbur, Rogozin a făcut mai multe declarații publice care poartă caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și a poporului său.


(5) comentarii
Petru
14:49, 03 August 2017

Mai spunea Sturza și după arestarea lui Platon că vor fi probleme, așa că toate astea sunt prostii și mizerii, moldovenii au demnitate și trebuie respectați, inclusiv și de porcul Rogozin, ori nu este deacord cu asta, vrea în continuare să fim călcați în picioare da?

Petru
14:49, 03 August 2017

Mai spunea Sturza și după arestarea lui Platon că vor fi probleme, așa că toate astea sunt prostii și mizerii, moldovenii au demnitate și trebuie respectați, inclusiv și de porcul Rogozin, ori nu este deacord cu asta, vrea în continuare să fim călcați în picioare da?

Ilie
14:51, 03 August 2017

Și ce propune acest laș pe nume Sturza, să ne lăsăm umiliți în continuare de ruși? Dacă cu mult timp în urmă le ceream respect și îl declaram pe Rogozin persoană non grata poate că azi acel respect ne era acordat, dar s-a opus Filat și Maia și unde am ajuns? să ne numească porcul țigani ? http://ziarulnatiunii.md/in-2013-maia-sandu-de-rand-cu-toata-echipa-pldm-s-au-opus-initiativei-pl-ca-rogozin-sa-fie-declarata-persona-non-grata/

Radu
15:18, 03 August 2017

Sturza e mai aproape de Rusia decat crede lumea, cat ia dat rusii sa vanda pachetul majoritar de la Moldovagaz?

MarNik
10:53, 25 August 2017

the situation in Moldova today is nothing but a diarchy. The government's actions, backed by its western allies and NGO and aimed at destabilisation of mold-rus relations are really risky! I don't believe that moldavian people want the same disaster in their country as was in Ukraine

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] |Sesizarea Curții Constituționale privind  invalidarea alegerilorConferințe IPN [HD] | ?????? ??????? ??????? ?????? ? ?????????????? ?????????? nr.13
Conferințe IPN [HD] | Rezultatele vizitei la StrasbourgConferințe IPN [HD] |  Transfer de imagine si concurență neloială pe piața media din RM
Vezi toate
banner creditex