Marian Lupu: Vom lupta cu cei care subminează viitorul european al Moldovei, șansa cetățenilor de a trăi mai bine

„Nu uitați că sunt candidatul PDM, principalul partid pro-european de la guvernare și din preferințele electoratului, partid care și-a asumat acest rol la începutul anului și a demonstrat că poate guverna eficient. E un lucru confirmat foarte clar de partenerii externi, din Europa până în SUA. Prin buna conlucrare cu Guvernul și Parlamentul, eu voi rezolva angajamentele pe care mi le asum în fața alegătorilor”. Acestea sunt o parte din atuurile pe care consideră că le are la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie Marian Lupu, candidatul cu nr.1 în buletinul de vot şi au fost expuse în cadrul primului interviu dintr-o nouă serie de interviuri electorale a Agenţiei de presă IPN.
---

- “Aud. Ascult. Rezolv.” este sloganul electoral cu care ați intrat în campania electorală. De ce acest slogan?

- Sloganul este inspirat din realitate, de la oameni. În întâlnirile pe care le am în teritoriu, aceștia spun că așteaptă ca viitorul președinte să fie un om care să audă vocea lor, să le asculte nevoile și să le rezolve problemele. Ei nu așteaptă un președinte care să vină să facă politică din această funcție sau să pornească războaie politice și să genereze instabilitate. Oamenii vor un președinte care să se implice, cu experiență, să știe a menține un echilibru între instituțiile statului, care au obligația să schimbe în bine viața cetățenilor. Mulți pot enumera problemele cu care se confruntă țara, dar oamenii vor un Președinte care să vină și cu soluții la ele, să aibă suportul puterilor în stat, să le poată rezolva. De vorbe goale toți s-au săturat, nu cred că cineva dorește să trăiască o nouă dezamăgire. Iată de ce am decis ca sloganul meu să fie unul simplu, dar să arate foarte clar ceea de ce au nevoie oamenii.

- De ce Dvs. puteți să rezolvați problemele și alți candidați nu?

- Haideți să îi luăm pe rând, pornind de la puținii care au șanse mai mari, după cum apăreau până acum în sondaje. Igor Dodon ce să rezolve? El în aceste alegeri nu e candidat, e un executant al unui proiect politic alcătuit în afara Moldovei. Mă refer la un proiect extrem de sofisticat, care urmărește printre altele federalizarea țării, ruperea Republicii Moldova în bucăți. Dodon vrea să vină președinte ca să pună cruce pe integrarea europeană și pe acordul de asociere, procese care au oferit moldovenilor cele mai mari beneficii, și a declarat aceasta de atâtea ori în ultimul timp. El ar fi fericit ca moldovenilor să li se ia dreptul de a călători liber în Europa, de exemplu. El are o sarcină, să slăbească Moldova, să o divizeze și să umilească din nou cetățenii moldoveni. Iată de ce Dodon e cel mai mare pericol în această campanie, pentru că proiectul la care s-a angajat e orientat clar împotriva Republicii Moldova și a cetățenilor ei.

Ceilalți, ce să rezolve? Maia Sandu vrea destabilizarea situației în țară, la fel ca și cei care mai reprezintă PLDM-ul lui Filat. Despărțirea ei de partidul care a adus-o în spațiul politic e una pur formală, pentru că anume ei au gestionat guvernele precedente, au creat dezastrul de la BEM, istoria miliardului și altele. Ați remarcat că Maia Sandu a cerut FMI și partenerilor europeni să nu mai ajute țara noastră, adică pe cetățenii Moldovei. E limpede că ea vrea ca în țară să fie criză, după principiul: cu cât mai rău cu atât mai bine. Ce poate rezolva ea? Nimic, doar vorbe tari. Dar oamenii au nevoie de acțiuni concrete, nu de un nou fals erou politic, cum am avut câțiva ani în urmă. Un șef de stat trebuie să priceapă totuși și la relații internaționale, și la economie, și, de ce nu, să ai experiența de a negocia în favoarea cetățenilor cu partidele politice. Și nu prea văd concurenți cu șanse care au aceste calități, cu tot respectul.

Ce poate rezolva Năstase, chiar și înmulțit la doi? Mai ales că-i are pe Țopi în spatele lui, un alt duet de afaceriști criminali, condamnați inclusiv pentru delapidări de la BEM. Și el tot spune că primul lucru pe care îl va face ca președinte va fi să destabilizeze țara și să o pună la picioarele nașului său, Țopa. Apoi vrea să facă în calitate de Președinte ceea ce n-a fost capabil în calitate de procuror și avocat, să-i scoată pe hoți basma curată, să le rezolve dosarele în care sunt condamnați, să scape de pedepse pe finanțatorii lui și ai Platformei DA. Mai amintesc și că a fost de acord cu Dodon și Usatîi să pună pe pauză procesul de integrare europeană a Moldovei, așa cum vă amintiți că a declarat la o emisiune televizată. Deci, iată ce poate el să rezolve și de ce a fost trimis în misiune de gruparea de interlopi de la Frankfurt, să candideze.

- Dar dvs. ce puteți rezolva?

- Știți bine că eu sunt un om de stat, un om care respectă instituțiile, puterile în stat, știe cum să conlucrezi cu ele. Am promovat întotdeauna concilierea, liniștea și munca în țară, am lucrat în funcții înalte, dar nu m-am ținut de ele niciodată, am renunțat la fotolii când a venit timpul, pentru că așa e normal dacă vrem să meargă lucrurile înainte. Apoi, nu uitați că sunt candidatul PDM, principalul partid pro-european de la guvernare și din preferințele electoratului, partid care și-a asumat acest rol la începutul anului și a demonstrat că poate guverna eficient. E un lucru confirmat foarte clar de partenerii externi, din Europa până în SUA. Prin buna conlucrare cu Guvernul și Parlamentul, eu voi rezolva angajamentele pe care mi le asum în fața alegătorilor.

În mod cert, numai un președinte care conlucrează cu principalele instituții ale statului poate rezolva ceva, poate face multe lucruri bune. Dar ce pot face candidații care anunță că primul lucru pe care îl vor face când ajung președinte este să genereze o criză politică? Bine, că nici aceasta nu vor fi capabili să o facă, noi vom avea grijă să menținem o majoritate parlamentară stabilă. Dar vor face rău. O astfel de criză ar putea aduce din nou luni și ani de instabilitate, ceea ce va paraliza investițiile și economia, iar asta înseamnă deja afectarea directă a oamenilor, atât a celor apți de muncă, dar mai ales a celor socialmente vulnerabili. Noi abia am început să reechilibrăm economic țara, din situația în care a fost lăsată, când nici bani de pensii și salarii nu mai erau. Imaginați-vă cam care vor fi efectele negative directe pentru oameni, dacă vom reveni la scandalurile politice.

Moldova nu are nevoie nici de un șef de stat cu apucături dictatoriale, nici de oameni anti-sistem care nu înțeleg rolul instituțiilor, nici de candidați care nu pot reprezenta cu cinste țara în relațiile internaționale. Eu am făcut deja un apel către ceilalți candidați, un apel la decență și bun simț, la responsabilitate în raport cu interesul național, dar din păcate ei sunt ocupați cu declarații electorale și de PR, mai ales în presa internațională, prin care fac mult rău Republicii Moldova.

- Dar în plan extern, de ce fel de Președinte are nevoie Moldova? Ați făcut în ultimele săptămâni un turneu prin capitale cheie, care este chintesenţa reacţiilor de acolo?

- În primul rând, Moldova are nevoie de un președinte, care știe să reprezinte bine Moldova, să-și vorbească țara de bine, nu de rău, care să fie preocupat de găsirea resurselor externe pentru a obține în interior creșterea nivelului de trai al oamenilor. Nu ne trebuie cineva preocupat de modalitățile de a ține țara în blocaj. Avem nevoie de un președinte matur, înțelept, calm, care să cultive prietenia și respectul, cei cu apucături isterice nu sunt bineveniți în marile cancelarii ale lumii. Moldova are nevoie de prieteni și un președinte care știe să se facă respectat poate aduce multe beneficii țării, de la recăpătarea completă a încrederii partenerilor internaționali și până la investițiile străine atât de importante pentru a crea locuri de muncă și a avea banii necesari la buget, pentru a crește salarii și pensii. Pe scurt, cuvântul cheie e responsabilitate, acesta este mesajul pe care l-am primit la Bruxelles, New York și în alte mari orașe și capitale europene. Invit așadar și cetățenii să voteze cu responsabilitate: președintele nu e cineva care înlocuiește Prim-ministrul, dar e partenerul guvernului, având prioritate când vine vorba de reprezentarea țării. Or, eu nu vreau ca țara noastră să fie reprezentată de oameni care au alte interese decât interesele Moldovei. Unii dintre ei lucrează pentru agenda altei țări, alții pentru vanitatea personală sau pentru grupări de hoți și criminali.

- Cine este candidatul care vă dă cele mai mari emoții?

- Eu am un singur contracandidat real în aceste alegeri, Igor Dodon. Și un singur program, pe care trebuie să-l contracarez, proiectul politic de schimbare a cursului pro-european al Republicii Moldova și de federalizare a țării, pentru care a fost angajat Dodon. El, de fapt, este inamicul tuturor patrioților moldoveni, este dușmanul viitorului european al țării, deci el este inamicul meu în alegeri. Dodon este cu adevărat periculos pentru că reprezintă în aceste alegeri interesele unui alt stat. El dacă ar ajunge președinte, am toată certitudinea că va stopa proiectul pro-european. Misiunea lui este foarte clară și oricât ar încerca acum, din interese electorale, să mai scape câte o vorbă bună despre Europa, ați văzut că rămâne ferm pe poziție în ceea ce privește ruperea Acordului de Asociere RM-UE și redirecționarea țării spre Uniunea Vamală, spre ceva pur iluzoriu, ce nu poate să aducă în niciun fel bunăstare oamenilor. E ca și când ai dori să ocupi locul la manșa unui avion pentru a-l prăbuși intenționat. Avionul este Moldova, pasagerii sunt cetățenii, iar la manșă vrea să fie Dodon, care crede că o să-l salveze parașuta rusească. Sună cinic, dar asta e realitatea spre care ne îndreaptă acest om. Mă tem că parașute nu ajung nici pentru cei care astăzi încă se mai gândesc, că l-ar putea vota.

- Maia Sandu și Andrei Năstase nu vă sunt oponenți?

- Oponentul meu este cel care are un proiect declarat oficial împotriva cetățenilor moldoveni, acesta este Igor Dodon, care are șanse să-și realizeze planul diversionist, dacă îl vom lăsa și nu le vom spune oamenilor ce le pregătește. Energia mea va fi focusată să opresc din drum acest om care vrea să naufragieze Moldova. Ceilalți doi nu au niciun plan de viitor, nu au nici șanse mari și sunt ocupați oricum cu luptele subterane dintre ei.

- Dar Dumitru Ciubasenco?

- El este doar un figurant în campanie, lucrează contra onorariu așa cum este obișnuit, așa cum a fost cândva la Filat pe lista parlamentară, iar acum este arma lui Usatîi împotriva lui Dodon. Au și ei meciul lor pe stânga, o rivalitate asemănătoare cu cea dintre Maia Sandu și Năstase, tot cu supărări că nu știu care e mai candidat decât celălalt. Anume cu aceasta s-ar ocupa ei și dacă ar ajunge în funcția de președinte al țării, lupte de orgolii și frustrări.

- Ați avut câteva incidente deja în campanie, în cadrul unor întâlniri electorale. De ce v-au huiduit oamenii?

- Așa cum am prezentat deja probe video, au fost acțiuni de huliganism electoral puse la cale ba de Năstase, ba de Usatîi, cei doi parteneri politici extremiști. Nu a existat niciun fel de problemă la întâlnirile electorale propriu-zise, a fost evident pentru toți cei participanți că a fost vorba de provocări electorale la colț de stradă. Noi am sesizat deja CEC și nu ne vom lăsa până ce nu va fi aplicată legea, iar huliganii politici cerem să fie sancționați. Usatîi și Năstase dau dovadă de lașitate, demonstrează că nu sunt capabili să participe într-o competiție electorală și că în lipsă de argumente recurg la metode barbare, la campanie murdară. Sigur că nu ne putem permite să coborâm la nivelul lor, căci în ce s-ar transforma totul dacă și băieții noștri din PDM ar fi lăsați să răspundă cu aceleași arme. Nu, noi ne vedem de treabă și vom cere instituțiilor să asigure respectarea legii.

- Au apărut mai multe sondaje care dau PDM în creștere, oarecum surprinzătoare. Ce credeți că a determinat această creștere? Inclusiv a dvs.?

- Sper că toți s-au convins că sondajele sunt comandate de organizații independente și chiar destul de critice la adresa PDM. Dar, nu e nimic surprinzător că oamenii aleg normalitatea, nu scandalul oferit de alți politicieni. De aceea și sunt alegeri, ca oamenii să aleagă între candidați, între proiectele lor, între posibilitățile lor de a reprezenta interesele cetățenilor. Oamenii nu sunt naivi, așa cum îi consideră oponenții mei, care îi bombardează zi de zi cu manipulări și minciuni despre mine și PDM. Credeți că întâmplător Platforma DA și PN, principalii denigratori ai PDM, au ajuns să aibă un rating sub partidul nostru? Este efectul comportamentului pe care l-au avut aceste partide și a faptului că nu au demonstrat nimic pe scena politică, nimic în afară de scopuri murdare. Sunt două partide care au exploatat sărăcia și necazurile oamenilor, le-au dat speranță prin acele proteste că le rezolvă problemele, după care și-au făcut partide pe umerii cetățenilor și au uitat pe loc de problemele acestora. S-au folosit cinic de oameni în scopuri politice înguste, personale. Ceea ce nu au înțeles nici Dodon și nici ceilalți doi colegi ai lui este că oamenii nu pot fi mințiți la infinit, iar în alegeri vor plăti pentru modul în care s-au folosit de ei.

Între timp, împreună cu colegii mei, am repus economia pe direcția bună, dezvoltăm reforme reale, rezolvăm problemele oamenilor, zi de zi, și avem nevoie să ne ocupăm de aceste lucruri și mai bine după alegeri, într-o formulă energică, printr-o colaborare foarte bună între Președinție-Guvern-majoritatea parlamentară.

- Maia Sandu spune că dacă Dvs ajungeți în turul doi înseamnă că au fost fraudate alegerile.

- Maia Sandu e speriată în general de ce i se întâmplă și eu omenește o înțeleg. Ea conștientizează abia acum că a căzut în capcana Țopilor și a lui Năstase, că ei au ținut-o captivă pe ideea candidatului comun pentru a o elimina din cursa electorală. Acum înțelege că a căzut în această capcană, dar a pierdut timp prețios, pe care nu-l mai poate recupera. În timp ce ea era adormită cu idea de candidat comun, Năstase își făcea campanie electorală puternică, juca murdar ca să câștige teren în fața ei. Este foarte urât cum au procedat cu Maia. Sunt convins că Țopii nu au avut niciodată nici măcar o mică intenție a de a-și retrage marioneta din cursă și de a o susține pe Maia Sandu. Acum cred că tuturor le este clar. Iar dacă s-ar fi întâmplat așa, prin minune, ar fi contaminat-o și ar fi distrus profilul ei de candidat. Oricum, au aplicat strategia de a o ține pe Maia Sandu pe tușă, unde va și rămâne în sens mai larg. Eu o înțeleg, înțeleg că e speriată că pierde șansele în alegeri, de aceea încearcă să compenseze prin declarații tari. Încearcă să-și justifice greșelile și inactivitatea politică, dar ea subestimează electoratul când încearcă să justifice pierderea prin incorectitudinea alegerilor încă înainte ca alegerile să înceapă. Dacă este un politician adevărat și responsabil, ar trebui să prevină învrăjbirea electoratului proeuropean, căci avem o alegere strategică comună. De aceea, eu cu colegii din PDM oferim o alternativă civilizată – să facem o campanie corectă, fără ceartă și demagogie, bazată pe competiția de idei și capacități de a crea condiții europene de trai aici, în Republica Moldova.

- Sunt aceste alegeri geopolitice?

- Eu aș prefera să ne concentrăm doar pe agenda internă, agenda cetățeanului, pentru că direcția de dezvoltare a țării este deja decisă prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Însă avem un partid, PSRM, care trage această campanie în zona geopolitică, pentru că Dodon nu poate discuta problemele reale ale oamenilor, el nu are un proiect intern, pentru moldovenii pe care doar „ii iubește”, dar nu are ce să le ofere. Și atunci le oferă întoarcerea la războiul geopolitic. Noi, PDM, considerăm că parteneriatul cu Estul este important și trebuie menținut, dar eu voi demonstra în alegeri că proiectul proeuropean este singurul care oferă perspectivă și progres Republicii Moldova. Totuși, voi aloca timp suficient și pentru a discuta agenda internă cu oamenii, pentru a-i asculta și a găsi soluții la rezolvarea problemelor pe care le au, căci aceste rezolvări au la bază în multe cazuri chiar asistența europeană.

- Într-o propoziție scurtă, care este mesajul Dvs pentru oameni, de ce să vă voteze?

- Îi îndemn să voteze un om care, ca președinte, va putea în mod real să le rezolve problemele, va avea pârghiile necesare să o facă, bazându-se pe o echipă puternică și conlucrarea principalelor instituții și puteri ale statului. Îi îndemn să nu se lase amăgiți de aventurieri politici și de experimente periculoase, care nu pot rezolva nimic absolut. Să se ferească de falși eroi, să-și amintească de dezamăgirea și durerea, pe care asemenea eroi le-au produs-o în anii trecuți. Republica Moldova are nevoie de normalitate, de liniște și pace în societate, de stabilitate, dar și de o accelerare a dezvoltării și a reformelor care să facă administrația de stat să lucreze pentru cetățean, ca în Europa. Am început deja lupta cu corupția la o scară și în domenii care au fost de neatins până acum. Iar dacă vrem să ne mișcăm înainte, avem nevoie de conlucrare instituțională, pentru a face rapid reforme și a obține bunăstarea familiilor din Moldova. Aceste elemente sunt la baza programului cu care candidez eu la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.