UE comentează evoluțiile recente din sectorul justiției din Moldova
Print Send by email
14:39, 02 Iun 2016

Evoluțiile recente în domeniul justiției în Republica Moldova nu fac nimic pentru a risipi îngrijorarea exprimată de Consiliul Afacerilor Externe, privind lipsa de independență a sistemului judiciar și a organelor de drept. Comentariul aparține purtătorului de cuvânt al înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, transmite IPN.

Într-un comentariu oferit postului de radio Free Europe, despre recentele evoluții în domeniul justiției în Republica Moldova, purtătorul de cuvânt a spus că Uniunea Europeană îndeamnă Moldova să implementeze recomandările Consiliului Europei, enunțate în 2010, cu privire la independența, eficacitatea și responsabilitățile judecătorilor.

Printre aceste recomandări se numără și faptul că „interpretarea legii, aprecierea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a rezolva cazurile, nu ar trebui să dea naștere la răspunderea penală, cu excepția cazurilor de rea intenție”.

De asemenea, printre recomandările care ar trebui să fie implementate este și punctul prin care se stabilește că judecătorii nu trebuie să fie personal responsabili în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată în recurs.

O altă recomandare ce ar trebui să fie implementată este și că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a rezolva cazurile, nu ar trebui să dea naștere la răspunderea civilă sau disciplinară, cu excepția cazurilor de rea intenție și neglijență crasă.

Uniunea Europeană subliniază, de asemenea că, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, procedurile disciplinare trebuie să fie conduse în toate circumstanțele, de către o autoritate independentă sau o instanță care oferă toate garanțiile unui proces echitabil.

UE este de părerea fermă că acest lucru se referă nu numai la faptul că orice decizie de a ridica sau a menține imunitatea funcțională a unui judecător trebuie să fie motivată și că motivarea trebuie să fie accesibilă publicului, dar, și că judecătorului în cauză trebuie să-i fie oferit dreptul de a contesta decizia.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Apă-Canal Chișinău

Administrația ACC va inspecta joi, 10 mai primul șantier de lucru privind reabilitarea a circa 190 km rețele de apeduct si 7 km de canalizare

Editura Cartier

Lansarea volumului Cioburi de oglindă, de Valentin Dulce, la Librăria din Centru

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Strategia de transport - proces falimentatConferințe IPN [HD] |Monitorizarea prezenței concurenților electorali în știrile TV
Conferințe IPN [HD] | Autoritățile electorale refuză accesul la listele de subscripție a S. RaduConferințe IPN [HD] | Viitorul nu se obține prin indiferență, ci prin lupta politică
Vezi toate
banner eu
banner ceu
banner creditex