Victor Gurău: Regimul politic prezidențial reprezintă o alternativă pentru Moldova
Print Send by email
12:53, 31 Mai 2016

Instaurarea în Republica Moldova a unui regim politic republican prezidențial constituie o alternativă pentru țară. În acest mod, ar exista o separare clară a puterii legislative și executive în stat, iar executivul i se va supune unei persoane alese de către popor. De această părere este analistul politic și economic, directorul Centrului de Analiză Strategică și Monitorizare „Alternativa pentru Moldova”, Victor Gurău.

Într-o conferință de presă la IPN, Victor Gurău a declarat că un sistem politic prezidențial ar aduce mai multă legitimitate în stat. Analistul a menționat că un astfel de regim nu ar genera un regim autoritar, așa cum ar putea afirma unele persoane, aducând drept exemplu sistemele politice de acest fel din America, Cipru și Coreea de Sud.

Totodată, Victor Gurău a lansat ideea creării unei platforme de dezbateri publice „Alternativa pentru Moldova”. Analistul consideră că în țară, în aceste momente este nevoie de niște analize substanțiale a situației politice. Directorul Centrului a declarat că în cadrul acestei platforme sunt invitate la discuții atât partidele politice de la guvernare, cât și cele din opoziție, precum și societatea civilă.

Victor Gurău este de părerea că în cadrul unei astfel de platforme vor putea fi abordate, atât viziunile și strategiile unui regim politic prezidențial, cât și alte forme de guvernare ce vor fi propuse de către participanții la discuție. Directorul Centrului a menționat că aceste dezbateri trebuie organizate până la alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

Într-o altă ordine de idei, analistul a spus că anume prevederile constituționale stau la baza conflictului dintre instituțiile statului. Referindu-se la modificările făcute de Curtea Constituțională în 4 martie, prin care se revine la prevederile constituționale din anul 2000, Victor Gurău a menționat că acum 16 ani, Constituția a fost amendată de către o anumită „clientelă politică”, care a urmărit atingerea propriilor interese. În acest context, Victor Gurău consideră că după alegerile prezidențiale din 30 octombrie țara va avea un președinte ales prin votul poporului, care se va afla însă sub presiunea Parlamentului.

Totodată, directorul Centrului a spus că partidele politice noi nu reprezintă neapărat o alternativă, iar pe scena politică este prezentă agresivitatea și așa-zisul „papagalism politic”. În acest sens, Victor Gurău a explicat că „papagalismul politic” este reprezentat prin faptul că majoritatea partidelor extraparlamentare și din opoziție pledează pentru alegeri anticipate fără a explica motivele acestor revendicări.

De asemenea, analistul este de părerea că există riscul ca partidele care vor ajunge la Guvernare să preia „schemele dubioase ale actualilor politicieni”. Din aceste considerente, Victor Gurău vine cu un mesaj către partidele politice de a se încadra în determinarea unui regim politic clar, care ar stabili relațiile instituționale.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex