Pavel Filip: A sosit timpul să avem nu doar stabilitate
Print Send by email
12:27, 31 Mai 2016

Premierul Pavel Filip declară că în momentul în care a devenit șeful cabinetului de miniștri a stabilit două obiective esențiale pe termen scurt: stabilizarea țării și recâștigarea încrederii cetățenilor și a partenerilor externi în guvernare, dar și în opțiunea pro-vest. Oficialul a menționat într-un interviu pentru Moldpres că Guvernul are voință și mișcă lucrurile și că poate face mai mult, dar nu poate face totul singur. „A venit timpul să accelerăm, să avem nu doar stabilitate, ci următorul nivel, încredere în dezvoltare, Moldova are nevoie de refacere economică, rapid”, a spus șeful executivului, citat de IPN.

Pavel Filip e de părere că mediul de afaceri este tot mai exigent și un bun observator a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. „Întreprinzătorii autohtoni sau străini capătă pe zi ce trece tot mai multă încredere că au în Guvern un partener serios de discuție, care vrea să îi ajute, nu să le pună piedici. Ca om care a făcut business și înțelege businessul, vreau să punem capăt problemelor structurale care afectează investițiile și crearea de locuri de muncă: birocrație, corupție, acces limitat la finanțe, calitatea capitalului uman și a infrastructurii”, a menționat oficialul.

Potrivit premierului, reforma instituțională a organelor de control urmează firesc. Din 69 de instituții cu funcții de control, vor rămâne 10, iar regulatori independenți vor fi 4. În plus, a început optimizarea și reducerea actelor permisive, din totalul de 416 de acte permisive au fost propuse spre eliminare 114. „Nimic nu este mai important pentru mediul de afaceri decât stabilitatea și predictibilitatea. Iar garantarea acestor principii, care aduc locuri de muncă, trebuie să depășească un ciclu politic. De aceea atrag mereu atenția aventurierilor politici și piromanilor politici de serviciu să înceteze cu diversiunile, pentru că nu suferă un partid sau altul, ci Republica Moldova”, a spus oficialul.

Premierul a precizat că tot ceea ce face guvernarea, o face este cu gândul la cetățean. „Am făcut câțiva pași importanți în ultimele luni: fonduri mai mari cu 50% pentru medicamente compensate și extinderea acestei liste, creșterea cu 20% a salariilor lucrătorilor medicali din 1 iulie. Am scăzut cu peste 10% costul energiei electrice pentru cetățeni. Tarifele la gaze au fost și ele micșorate cu 10,9%. De asemenea, o preocupare a Guvernului a fost situația cetățenilor vulnerabili: am indexat de la 1 aprilie pensiile și alte prestații sociale cu aproximativ 10%, în plus, am crescut salariul minim garantat în sectorul real de la 1900 la 2100 lei”, a comunicat șeful executivului.

Pavel Filip a dat asigurări că guvernarea nu se va opri aici, pregătește programe clare pentru angajați și pentru accesul la locuințe decente tinerilor și familiilor nou create. Oficialul a accentuat că oamenii trebuie să simtă că viața lor se schimbă în bine, administrația funcționează mai eficient, politica nu mai sfidează cetățeanul, iar partenerii de dezvoltare își recapătă încrederea și continuă sprijinul pentru modernizarea țării.


(4) comentarii
Anatolie
13:58, 31 Mai 2016

Sa nu uitam ca cu ceva timp in urma nici stabilitate nu era in tara ne mai vorbind de conditii vaforabile de trai, dar guvernul merge treptat si pe realizarea acestor conditiilor mai favorabile pentru dezvoltarea R.Moldova.

Fima
14:25, 31 Mai 2016

În țara trebuie să vină lucrurile fiecare la locul lor,trebuie să fie curățate toate găururile corupției,și Filip asta a început să facă îi urăm succes!!

Fima
14:25, 31 Mai 2016

În țara trebuie să vină lucrurile fiecare la locul lor,trebuie să fie curățate toate găururile corupției,și Filip asta a început să facă îi urăm succes!!

Vasile
14:49, 31 Mai 2016

Stabilitatea sunt doar conditiile, dar e nevoie d eprogres real si efect din reforme.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Italian Design Day in Moldova. Prezentare de programConferințe IPN [HD] | Radiografia atacurilor asupra organizațiilor neguvernamentale din R.M în 2018
Conferințe IPN [HD] |  Fundația ,,Youth Development for Innovation", raport de monitorizareConferințe IPN [HD] | Adunarea de constituire a Congresului Cetățenilor Români din Republica Moldova
Vezi toate
banner creditex