Premierul Pavel Filip vorbeşte despre priorităţile Guvernului

Prim-ministrul Pavel Filip şi-a început activitatea prin promisiunea că tarifele la resursele energetice vor fi revăzute şi posibil chiar micşorate. Aceasta este una din priorităţile Guvernului pe care îl conduce. Despre alte priorităţi şeful executivului a vorbit într-un interviu pentru protalul Tribuna, citat de IPN.

„Sunt mai multe priorităţi, toate sunt pe locul întâi în situaţia complicată de acum. În privinţa tarifelor, am pornit cu scopul de a face transparent modul în care se formează acestea, pentru ca oamenii să ştie ce şi pentru ce plătesc. Am cerut mai multe evaluări, am diverse întâlniri cu instituţiile statului şi concluziile le vom avea la finalul acestor discuţii. Important este, însă, ca cetăţenii să primească răspunsuri oneste, să ştie că ceea ce plătesc este justificat, că reflectă situaţia din piaţă şi nu profiturile nejustificate ale unora”, a menţionat premierul.

Din primele evaluări, mai spune şeful executivului, există condiţii să scadă unele tarife. La tarifele la gaz şi produsele petroliere premierul zice că a identificat nişte posibilităţi să fie scăzute imediat, din motive obiective. „ La gaz, se discută de o scădere de 10%, iar la produsele petroliere o să avem tot o scădere semnificativă, dar urmează să vedem exact cât, s-ar putea să fie în mai multe etape”, a comunicat oficialul.

Cât ţine de situaţia legată de plata salariilor şi pensiilor, Pavel Filip a menţionat că din raportarea făcută de Ministrul Finanţelor, există probleme începând cu luna februarie, dar există şi soluţii pentru depăşirea lor. „Soluţiile identificate vor asigura ca populaţia să nu aibă de suferit, ca plata salariilor şi pensiilor să fie făcută la timp. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să fie stabil, să fim lăsaţi să lucrăm, iar politica să se facă în afara Guvernului”, a spus premierul.

Şeful executivului a menţionat că sunt multe nemulţumiri în societate, în special după atâtea crize politice. Prioritatea acum este de stabiliza ţara. „Declanşarea anticipatelor ar însemna cel puţin 4 luni de instabilitate, tensiuni, campanie electorală, Guvern nefuncţional şi alte lucruri care ar pune în situaţie foarte delicată ţara. Cu un Guvern nefuncţional riscăm să intrăm în blocaj total, asta mai lipseşte acum”, a adăugat Pavel Filip.

Fiind întrebat cum au fost partajate funcţiile în excutiv premierul a răspuns că nu a fost propriu-zis o partajare politică. Iar în ceea ce ţine de funcţiile de viceminiştri nu vor exista partajări politice, ca în trecut. Fiecare ministru e liber să decidă cu cine lucrează.

Referindu-se la relaţiile cu partenerii externi, şeful executivului este convins că ei vor să ajute ţara. ‎„Eu nu voi cere credit de încredere în avans. Noi ne-am apucat de treabă şi vrem să livrăm rezultate cât mai rapid, iar asta cu siguranţă va aduce şi sprijin extern. Am demarat deja procedurile pentru a lansa o invitaţie către FMI, să trimită o delegaţie în ţara noastră, până vom primi răspuns cred că vom avea rezolvată şi problema cu guvernatorul de la BNM. Pentru Moldova, este vital să aibă acord cu FMI, nu doar pentru asistenţa financiară, ci şi pentru acţiunile care derivă din acest acord, care asigură un echilibru financiar intern, precum şi pentru credibilitatea pe care o dă prezenţa FMI”, a menţionat oficialul.

Premierul speră ca, în timp cât mai scurt, să efectueze o vizită în România, pentru că sunt mai multe teme importante de discutat. „România ne sprijină consistent nu doar în ceea ce ţine de parcursul nostru european, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea noastră ca stat. Avem câteva proiecte în aşteptare, iar acum că avem Guvern învestit, putem să le relansăm rapid. ‎Sper, de asemenea, să am o vizită cât mai curând la Bruxelles, pentru o discuţie cât mai pragmatică legată de modul în care va activa Guvernul pe care îl conduc, inclusiv pentru a discuta despre expertiza pe care UE ne-o poate oferi pentru lansarea cât mai rapidă a unor reforme, în special în ceea ce ţine de reforma justiţiei şi lupta cu corupţia”, a încheiat premierul.

Guvernul condus de Pavel Filip a fost învestit pe 20 ianuarie curent.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.