James Pettit: Nu susținem un anumit candidat la funcția de premier
Print Send by email
06:35, 20 Ian 2016

SUA dorește ca în Republica Moldova să fie învestit cât mai repede Guvernul, dar nu se pronunță în favoarea unui anumit candidat pentru funcția de prim-ministru. Declarația a fost făcută de către ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, în cadrul emisiunii „Politica”de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

„Noi ne bucurăm că Republica Moldova va avea în timpul apropiat Guvern. Nu susținem un candidat anumit pentru funcția de prim-ministru. Dar vrem să fie format Guvernul, pentru că ne dorim stabilitate în Republica Moldova, implementarea reformelor și deblocarea relațiilor cu FMI. Nu ține de competența noastră să susținem un candidat sau altul la funcția de premier. Sunt chestiuni de politică internă și noi nu intervenim. Noi doar putem să vă ajutăm în implementarea reformelor”, a spus șeful misiunii diplomatice americane la Chișinău.

Totodată, James Pettit nu exclude că noua majoritate parlamentară ar fi fost formată prin corupere și șantaj. „Nu vreau să vorbesc despre intrigi politice. Se știe că aranjamente politice există la formarea majorităților. Toți cunoaștem că există corupție în Parlament și în alte instituții ale statului. Dar noi nu suntem în drept să ne implicăm. Alegătorii moldoveni sunt cei care trebuie să meargă în instanță și să-și apere drepturile. Instanțele de judecată și mass-media sunt cei care pot demonstra acest lucru. Sunt necesare probe concludente”, a declarat diplomatul american.

James Pettit a reiterat poziția că SUA va colabora cu orice guvernare de la Chișinău, indiferent de culoarea politică. „Nu văd o problemă în alegerile anticipate. Noi vom susține orice guvernare, indiferent de culoare, să implementeze reforme”, a spus ambasadorul.

În context, ambasadorul SUA a precizat că mesajul Asistentei Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, preluat ieri de către presa din Moldova, a fost înțeles greșit. „Victoria Nuland și-a exprimat bucuria că a fost formată o majoritate Parlamentară care poate învesti un nou Guvern. Doamna Nuland s-a referit la faptul că aceasta este o veste bună, fără a pune accent pe componența majorității. Și asta nu înseamnă, neapărat, că noi vom susține această majoritate. Noi nu ne putem implica în politicile interne ale Moldovei”, a declarat James Pettit.


(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei cere repetat organelor competente ale Republicii Moldova să aplice legea, iar Mitropolitului Vladimir Cantarean să respecte drepturile creștinilor de a reveni la Mitropolia Basarabiei

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Vasile TumurucConferințe IPN [HD] | Live stream
Conferințe IPN [HD] | Alianța pentru CentenarConferințe IPN [HD] | Vitalie Czine
Vezi toate
banner ceu
banner creditex