Modelul declaraţiei de integritate pentru viitorul Guvern

Societatea civilă a elaborat şi îi propune candidatului desemnat la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza, un model de decalaraţie de integritate pe care urmează să o semneze. La fel, aceasta urmează a fi propusă spre semnare şi viitorilor membri ai Cabinetului de miniştri, transmite IPN.

Lilia Caraşciuc, preşedinţa Transparency-International Moldova, a comunicat că modelul declaraţiei a fost elaborat în contextul întâlnirii din 24 decembrie a premierului desemnat cu reprezentanţii societăţii civile. Făcând trimitere la practici similare din alte ţări, Ion Sturza a propus ca el şi persoanele care vor candida la funcţiile de demnitate publică în Guvern, să semneze o declaraţie de integritate pe propria răspundere prin care ar confirma că satisfac un şir de criterii care le-ar asigura incoruptibilitatea şi ar spori credibilitatea viitorului executiv.

În modelul propus de societatea civilă se menţionează că viitorul ministru nu este şi nu a fost implicat în comiterea de infracţiuni, evaziune fiscală, acte conexe corupţiei sau fapte de comportament corupţional. La fel că nu a fost condamnat şi nu exista dosare care îl vizează trimise în judecată pentru astfel de fapte, în Republica Moldova sau peste hotarele ei.

De asemenea, viitorii miniştri trebuie să declare că nu sunt şi nu au fost implicaţi în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese, nu au încălcat legislaţia electorală în perioada alegerilor precedente.

În modelul declaraţiei se menţionează că miniştrii trebuie să declare că viitorii miniştri nu au fost implicaţi în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcţii publice, nu au fost implicaţi în promovarea unor valori, poziţii sau proiecte care contravin statului de drept, nu au colaborat cu serviciile secrete ale altor state şi nu colaborează cu serviciile secrete din Republica Moldova şi nu susţin discursul discriminatoriu, xenofob sau rasist.

Modelul de declaraţiei a fost elaborate de reprezentanţii Transparency International – Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, PromoLex, Asociaţia de Politică Externă, Centrul de Resurse „DIALOG-Pro”, Asociaţia Presei Independente, Centru de Investigaţii Jurnalistice, Asociaţia REC Moldova, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltarea Durabilă ş.a.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.