Rusia nu are cum să repete scenariul Crimeii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. De această părere este Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi al Comisiei pentru afaceri externe a PE, membru al Comitetului parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova, notează IPN.
„În momentul de faţă, conform aranjamentelor, regiunea transnistreană este parte a teritoriului Republicii Moldova şi ruşii nu pot să bage niciun militar acolo fără acordul guvernului moldovean şi trebuie să o facă în anumite condiţii ştiute de toată lumea. Ei nu-şi pot permite să facă ceea ce au făcut în Crimeea prin anexarea teritoriului respectiv”, a spus vicepreşedintele PE la o întrevedere cu jurnaliştii din Moldova, organizată la Bruxelles.
„Din punct de vedere militar, valoarea Transnistriei rămâne mai mică comparativ cu cea a Crimeii, dar în acelaşi timp rămâne importantă sub raport politic. Prin intermediul Transnistriei, Moscova a urmărit întotdeauna să exercite control şi influenţă asupra Chişinăului, atunci când nu a controlat direct Chişinăul. Sigur că oricând se poate sufla peste foc acolo, şi să agiţi, dar şi occidentalii sunt deja foarte atenţi la chestiile astea”, a mai spus Ioan Mircea Paşcu
Cât priveşte declaraţiile privind crearea unei armate europene unice, făcute pe fundalul deteriorării situaţiei regionale, vicepreşedintele PE spune că există o serie de elemente politice, juridice şi de natură strict militară care trebuie luate în calcul. „Câte Constituţii trebuie modificate pentru a face o armată europeană, credeţi că este un proces uşor? Eu nu sunt în cercul de intimi ai lui Junker (preşedintele Comisiei Europene, n.r.) ca să spun de ce a fost făcută această declaraţie, dar eu o citesc ca pe o declaraţie politică, arătând că dacă situaţia regională se deteriorează în continuare, ne putem gândi inclusiv la aşa ceva. Că la Moscova se va citi sau nu aşa, eu sunt convins că la Moscova sunt oameni care văd valoarea reală a mesajelor care vin de aici”, a spus Ioan Mircea Paşcu.
Acesta a mai spus că situaţia din Ucraina de est este un război în toată regula, din cauza căruia Rusia suportă consecinţe drastice prin sancţiunile aplicate de UE. Chiar liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a spus că sancţiunile muşcă din economia ţării, dar că nu-şi vor schimba hotărârea. „Dacă Rusia a fost dispusă să promoveze prin forţa armelor obiectivele legate de Ucraina, cred că ceea priveşte o ţară ca Moldova nu mai este loc de arme, cel puţin în etapa actuală”, a subliniat europarlamentarul.
Ioan Mircea Paşcu a menţionat că Germania a fost cea care a spus pentru prima oară că ceea ce a făcut Rusia în Ucraina, este de fapt o încălcare militară a graniţelor, lucru care nu s-a mai întâmplat de la al doilea război mondial încoace. UE a înţeles în acest context că nu va fi credibilă în faţa Rusiei, dacă nu va demonstra că este gata să piardă bani pentru a-şi realiza obiectivele.