Comisia Europeană a anunţat marţi, 29 iulie, un nou pachet anual de sprijin pentru Republica Moldova, care vine să ajute instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să beneficieze de oportunităţile oferite de Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană, notează IPN cu referire la un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Füle a precizat că Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană reprezintă o piatră de hotar în politica UE privind Parteneriatul Estic, dar şi în relaţia cu Republica Moldova. „Acesta se bazează pe valori fundamentale comune urmând să deschidă noi posibilităţi pentru apropierea relaţiilor politice şi pentru legături economice puternice. Moldova are sprijinul nostru deplin în acest proces semnificativ şi istoric”, a declarat comisarul european.
Finanţarea UE este acordată Republicii Moldova pentru a sprijini modernizarea instituţiilor publice cheie pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere şi a celui de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Totodată, UE acordă ajutor pentru îmbunătăţirea politicii finanţelor publice şi de management, competitivitatea afacerilor comerciale din mediul rural şi protecţia minorităţilor şi a grupurilor vulnerabile.
Pachetul anual de sprijin pentru Republica Moldova din partea UE este un prim pachet de asistenţă bilaterală acordat Republicii Moldova în conformitate cu Cadrul unic de sprijin, care stabileşte obiectivele şi priorităţile strategice pentru viitoarea cooperare UE-Republica Moldova pentru anii 2014-2017. Astfel, în cadrul acestui pachet anual de sprijin UE acordă 101 milioane de euro.
Finanţarea se acordă prin intermediul Instrumentului european de vecinătate (IEV) pentru două acţiuni. Prima se referă la sprijin pentru reformele privind politicile din domeniul finanţelor publice din Republica Moldova (37 de milioane de euro). Această sumă este destinată să ajute Ministerul Finanţelor şi Parlamentul în procesul de consolidare a bunei guvernări, a unei politici fiscale eficiente, a unei politici transparente şi responsabile a finanţelor publice şi a sistemelor de consolidarea a managementului financiar public.
A doua acţiune se referă la Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală (PEVADR) pentru Republica Moldova, care presupune un sprijin pentru agricultură şi dezvoltare rurală de 64 milioane de euro. Suma are ca obiectiv stimularea dezvoltării rurale prin dialog politic îmbunătăţit, creşterea competitivităţii în sectorul agricol. O parte din acest ajutor va fi dedicat intensificării în continuare a dialogului dintre autorităţile centrale şi regionale.