Peste 30 de organizaţii neguvernamentale fac apel către deputaţi să urgenteze adoptarea legislaţiei privind asigurarea egalităţii dintre femei şi bărbaţi în procesul electoral şi politic. Modificările legislative în cauză au fost aprobate de către Guvern la mijlocul lunii mai, transmite IPN.
Amendamentele prevăd mai multe măsuri, inclusiv introducerea cotei de reprezentare minimă de 40% a femeilor şi bărbaţilor pe listele de candidaţi în Parlament şi Guvern. Modificările se mai referă la interzicerea publicităţii sexiste, asigurarea dreptului bărbaţilor la concediu paternal, protecţie suplimentară şi sancţiuni pentru încălcarea principiului egalităţii de gen.
Reprezentanţii societăţii civile susţin că asigurarea egalităţii de gen reprezintă o precondiţie esenţială pentru o societate durabilă. Femeile reprezintă peste 50% din populaţia ţării. Este drept şi necesar ca femeile să fie reprezentare în mod echitabil la toate nivelurile de luare a deciziilor. Reprezentanţii ONG-urilor mai spun că peste 60% din absolvenţii cu studii superioare din Republica Moldova sunt femei, prin urmare femeile au un capital intelectual care nu este explorat pe deplin.
Asigurarea egalităţii de gen reprezintă şi un angajament al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este un angajament asumat de Republica Moldova prin intermediul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, Convenţiei ONU asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei, Programului de activitate al Guvernului pentru anii 2013-2014 „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, Planului Naţional de acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului 2011-2014.
Organizaţiile semnatare sunt: Forul Organizaţiilor de Femei din Moldova; Asociaţia Femeilor Antreprenoare din Moldova; Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”; Clubul politic al Femeilor 50/50; Fundaţia Est-Europeană; Centrul de Resurse Juridice şi altele.