Limba ţării, motiv de dispută în Parlament

Româna sau moldoveneasca? Deputaţii s-au contrazis din nou la subiectul limbii de stat, atunci când urmau să-şi dea votul pentru ratificarea unui acord bilateral de cooperare vamală cu Spania. În proiect se menţiona că „textul este în limba moldovenească”, ceea ce i-a nemulţumit pe parlamentarii liberali, transmite IPN.

Parlamentara Corina Fusu a amintit de hotărârea Curţii Constituţionale, definitivă şi irevocabilă, care spune că textul Declaraţiei de Independenţă, în care limba de stat are denumirea de limbă română, face parte din blocul constituţional şi prevalează în raport cu textul Constituţiei, unde se menţionează că limba este moldovenească.

Preşedintele Comisiei afaceri externe, Ana Guţu, a declarat că va expedia o scrisoare către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, în care va solicita ca să fie corectată această greşeală.

Preşedintele fracţiunii PDM, Marian Lupu, a cerut deputaţilor să nu amâne votarea proiectului, deoarece „acordurile bilaterale nu sunt semnate cu rezervă”. „Ori îl ratificăm, ori nu. Calea a treia nu există”, a spus democratul.

Pentru ratificarea acordului şi-au dat votul majoritatea deputaţilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.