Textul Acordului de Asociere dintre Moldova şi Uniunea Europeană, care a fost parafat la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, va fi făcut public, marţi 3 decembrie. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Igor Corman, în cadrul emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune Publika TV, notează IPN.
Igor Corman a spus că parafarea Acordului de Asociere a creat o stare de euforie în societatea moldovenească, dar cetăţenii Republicii Moldov trebuie să înţeleagă că este doar un pas şi este forte mult de lucru. Acesta a spus că guvernarea de la Chişinău cunoaşte agenda acţiunilor pe care trebuie să le realizeze pentru implementarea Acordului de Asociere. Semnarea propriu-zisă a Acordului va avea loc prin luna septembrie anul viitor.
„Acum trebuie să armonizăm legislaţia naţională cu cea europeană ca să intrăm deja în faza de implementare. Priorităţile în perioada viitoare vor fi legile privind reforma justiţiei, adoptate deja în prima lectură, reforma Procuraturii Generale şi lupta împotriva corupţiei. Nu avem obligaţiuni legate nemijlocit de semnarea Acordul de Asociere, dar avem experienţa statelor care au parafat şi nu au semnat. De aceea este nevoie de voinţă în ţară, de stabilitate politică şi să nu dăm motive de abatere de la calea europeană”, a spus Igor Corman.
Şeful legislativului a specificat că subiectul abolirii regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova va fi definitivat până la sfârşitul luni martie anul viitor.
În acelaşi context, preşedintele Republicii Moldov, Nicole Timofti, a subliniat, într-o intervenţie în direct la aceeaşi emisiune, că cel mai important lucru pentru Moldova de după parafarea Acordului de Asociere este să rămână fidelă cursului ales, iar cetăţenii să înţeleagă că altă cale mai favorabilă nu există. „Sper că nu ne vom abate de la cest curs, indiferent care vor fi situaţiile. Trebuie să realizăm ceea ce ne-am pus în gând. Euroscepticii vor fi calmaţi prin acţiunile concrete când toţi vor avea de câştigat de pe urma integrării europene. Ceea ce facem, nu o facem pentru un grup aparte, dar pentru toţi cetăţenii, indiferent de apartenenţă politică şi etnie”, a adăugat şeful statului.
Nicolae Timofti a specificat că nu este la curent că Federaţi Rusă ar dori să facă presiuni supra Republicii Moldova în contextul apropierii de UE şi a specificat că Rusia este un prieten istoric al Moldovei.