Summitul de la Vilnius va avea succese nu doar datorită eforturilor guvernelor. Rolul societăţii civile în promovarea ideii de integrare europeană în ţările membre ale Parteneriatului Estic este fundamental, a declarat comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Štefan Füle, în deschiderea Adunării a V-a generale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic, care se desfăşoară la Chişinău pe 4-5 octombrie, transmite IPN.
Comisarul a declarat că fiecare apărător al drepturilor omului, fiecare membru al societăţii civile este mai important decât 10 comisari europeni, pentru că le pot explica direct cetăţenilor ce înseamnă integrarea europeană şi care sunt beneficiile acestui proces. Fără societate civilă, Parteneriatul Esticu nu ar fi avut succesul de acum. „Aceasta este veriga care a constituit legătura dintre efortul autorităţilor şi societate. Este forţa motrice care a mişcat iniţiativa Parteneriatului Estic înainte”, a declarat Štefan Füle.
Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, a declarat că societatea civilă are un rolul deosebit în promovarea şi susţinerea agendei de reforme durabile. Oficialul moldovean a lansat ideea elaborării, în cooperare cu reprezentanţii societăţii civile, a unei agende comune către următorul summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc în anul 2015 la Riga. Unul din obiectivele-cheie în acest sens ar putea fi consolidarea parcursului european al Republicii Moldova şi al altor ţări ale Parteneriatului Estic care aspiră să devină membre ale UE într-un viitor previzibil.
Preşedintele Alianţei Anticorupţie, coordonatorul evenimentului, Lilia Caraşciuc, a declarat că acest forum este important pentru că se desfăşoară pentru prima dată în cadrul unei ţări membre a Parteneriatului Estic. Lilia Carasciuc a menţionat rolul important al societăţii civile în vederea parafării şi semnării Acordului de Asociere cu UE. „Societatea civilă trebuie să susţină eforturile şi reformele iniţiate de către guvernanţi. Obligaţia societăţii civile este să construiască democraţia acasă, în primul rând prin schimbarea mentalităţii”, a spus reprezentantul societăţii civile.
Ministrul afacerilor externe a Lituaniei, Linas Linkevičius, a declarat că elita politică trebuie să implementeze reformele, dar acestea să fie simţite de către cetăţeni. „Ţările din Parteneriatul Estic au diferite ambiţii, dar fiecare doreşte să se asocieze cu Uniunea Europeană”, a spus ministrul.
Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Externe al României, Radu Podgorean, a declarat că, în cadrul Summitului de la Vilnius, vor fi luate decizii importante pentru fiecare ţară, iar societatea civilă va explica fiecărui cetăţean ce înseamnă această evoluţie.
Ambasadorul ceh pentru Parteneriatul Estic, Petr Mareš, a declarat că succesul acţiunilor guvernelor depinde de societatea civilă. Datorită societăţii civile este cunoscută situaţia din interiorul ţărilor, care sunt problemele şi unde trebuie să fie depuse eforturi.
Ministrul afacerilor externe al Georgiei, Maia Panjikidze, co-preşedintele Adunării Parlamentare EURONEST, a spus că acesta este ultimul eveniment important înainte de Summitul de la Vilnius şi şi-a exprimat speranţa că va fi unul de succes, iar aici rolul societăţii civile este să informeze societatea.
În prima zi a forumului au participat peste 200 de reprezentaţi ai societăţii civile din statele Parteneriatului Estic, înalţi oficiali şi reprezentanţi ai conducerii ţării. Următorul for va avea loc în 2014, la Tbilisi, Georgia.