Vlad Filat: PLDM a promovat și va promova profesioniști cărora nu le este indiferentă soarta țării
Print Send by email
11:52, 14 Aug 2013

Interviu IPN cu Vlad Filat, președintele PLDM

  - Dle Filat, cum apreciați demisia lui Veaceslav Negruța din funcția de ministru al Finanțelor? Vă întreb pentru că anume partidul pe care-l conduceți l-a promovat în funcție, iar el a făcut parte, inclusiv, din cele două guverne pe care le-ați condus Dvs.

  - Eu apreciez contribuția dlui Negruța în asigurarea unei guvernări eficiente într-o perioadă deloc ușoară pentru Republica Moldova. Aș vrea să amintesc în context că în 2009, în momentul preluării guvernării de către noi și partenerii noștri din alte partide de orientare democratică, Republica Moldova era într-o criză financiar-economică profundă. Deficitul bugetar era estimat la circa 15% din Produsul Intern Brut, iar țara era în prag de faliment. Întregii echipe guvernamentale i-a revenit o misiune extrem de grea în acele condiții, inclusiv dlui Negruța care a administrat un domeniu extrem de complex și unde provocări erau mai la fiecare pas. Muncind împreună cu domnul ministru al Finanțelor, am reușit să evităm colapsul economic, să relansăm relațiile de colaborare cu partenerii de dezvoltare, să reducem deficitul bugetar de la 15% din PIB la 2,1% (în 2012), să avem o creștere economică de practic 19% în toți acești ani (dacă e să luăm în calcul și prognoza de 5% pentru anul curent) etc. A fost o perioadă destul de complicată și eu apreciez rolul important pe care l-a jucat dl Negruța, ca membru al echipei, în vederea depășirii tuturor provocărilor pe care le-am avut.

  - În ce relații rămâneți cu Veaceslav Negruța?

  - Aș dori să amintesc că dl. Negruța este unul din fondatorii Partidului Liberal Democrat din Moldova și unul dintre exponenții formațiunii pe care am onoarea să o conduc. Din acest punct de vedere, este important de menționat că dl. Negruța rămâne un membru al echipei și eu sunt sigur că împreună vom reuși să facem încă multe lucruri bune pentru Republica Moldova, pentru cetățeni.

  - Îl cunoașteți personal pe Anatol Arapu, pe care, din câte am înțeles, l-ați propus la funcția de ministru al Finanțelor?

  - Am activat împreună cu dl. Arapu în cadrul a două guverne democratice ale Republicii Moldova în perioada de până la venirea comuniștilor la putere. Îl cunosc ca pe un bun profesionist și sunt sigur că va face față cu succes atribuțiilor pe care le are. Apropo, din câte știu eu, Anatol Arapu a lucrat împreună și cu alți membri ai echipei guvernamentale, inclusiv cu premierul Iurie Leancă și acest lucru, în opinia mea, îl va ajuta să se încadreze mai ușor în echipă și să aibă o colaborare bună cu alți colegi. PLDM l-a propus pe dl. Arapu în această funcție, el va fi un exponent al partidului, pentru că avem o mare responsabilitate față de eficiența actului de guvernare. Acest lucru este foarte important de menționat, la fel cum este important să spunem că, în calitate de membru al echipei guvernamentale, Anatol Arapu va fi responsabil în deplină măsură de realizarea acelor obiective pe care le-am trasat în comun cu partenerii noștri.

  - De ce concret se va ocupa noul ministru?

  - Ar fi prea simplu să spun că noul ministru va fi responsabil doar de elaborarea, prezentarea și executarea ulterioară a bugetului de stat. Sarcinile ce stau în fața sa sunt mult mai complexe. În primul rând, el va trebui să asigure o bună administrare fiscală, o transparență totală a colectării și utilizării banilor publici, continuarea reformelor în acest domeniu, crearea unor condiții atractive pentru dezvoltarea mediului de afaceri etc. Nu trebuie să uităm nici de faptul că dl. Arapu va fi implicat plenar în dezvoltarea relațiilor cu partenerii noștri de dezvoltare, în special cu Fondul Monetar Internațional, programul de colaborare cu care a expirat în acest an. În fața noului ministru al Finanțelor stau mai multe sarcini concrete și aș zice chiar multe provocări. Dar sunt sigur că va reuși să le facă față cu brio.

  - Nu este pentru prima dată când PLDM atrage în funcții importante în stat oameni din afara partidului. Anterior, pe aceeași cale au fost atrași ministra Educației, Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean...

  - Noi tot timpul am pus accentul pe profesionalism și am atras atât în partid, cât și în actul guvernamental profesioniști desăvârșiți. Pentru că de munca acestor oameni, de rezultatele pe care ei le înregistrează depinde în mod direct soarta cetățenilor Republicii Moldova, prezentul și viitorul țării. Și în continuare vom da dovadă de aceeași abordare, iar ușile PLDM tot timpul vor fi deschise pentru profesioniștii cărora nu le este indiferentă soarta țării lor, care sunt gata să muncească pentru un viitor mai bun. Și Anatol Arapu este unul dintre ei.

Valeriu Vasilică, IPN


(6) comentarii
Madison
12:07, 14 August 2013

E si normal ca sa promoveze oameni profesionisti,caci PLDM este un partid care contine doar profesionisti si oameni destepti.Bravo dl-e Filat ma bucur ca doriti Republicii Moldova un viitor luminos,alaturi de echipa PLDM.

Andrei
15:37, 14 August 2013

Vreau sa spun ca luind in consideratie faptul ca la capitolul realizari PLDM sta cel mai bine, pot spune clar ca e partidul ce are grija ca viata cetatenilor sa fie una mai buna. Cu toate ca nu se afiseaza in public, ar fi bine sa mentionez ca in raionul Drochia, satul Tarigrad, satenii vor beneficia de apa potabila de o calitate mult mai buna. A fost dat recent in exploatare un apeduct cu lungimea de 45 mii de metri. Acest apeduct a fost construit sub conducerea ex-premierului, Vlad Filat.

Ion
15:38, 14 August 2013

Nu am nimic de adaugat. Echipa PLDM mereu a promovat profesionistii, indiferent de culoarea politica pe care o au.

Anatol
15:38, 14 August 2013

Pai, oameni buni, echipa PLDM nu a venit la guvernare ca sa fure, ci ca sa dezvolte macar cit de cit Republica Moldova. Eu cred ca daca o continuam tot asa, lucrurile in curind se vor schimba considerabil spre bine.

Sergiu
15:41, 14 August 2013

Insa chiar schimbarile spre bine si lucrur imens creat de PLDMisti nu a putut aduce spre bine tara caci restul "buisnesspoliticienii" au facut atita rau si prostii ca e greu de strins din urma lor.

Catalin
15:59, 14 August 2013

Cred ca Filat vrea sa-si inspire idealurile in viitorii lucratori ai statului si sper ca i se va primi, avea atitea calitati ca simplitatea si vederea corecta a situatiei ca as mai vrea sa mai vad asa profesionisti in fruntea statului.

Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Interviu IPN: Evoluția relațiilor Republicii Moldova cu Uniunea EuropeanăConferințe IPN [HD] | Patimi, iertarea și împăcarea în politică
Conferințe IPN [HD] | PENSIONARUL PIOTR BEJENARIConferințe IPN [HD] | Blocul ,,UNIREA" : ,,Unioniștii VOR MERGE uniți în electorală"
Vezi toate
banner creditex