Sectoarele capitalei vor fi conduse de primari și consilii de sector
Print Send by email
14:21, 14 Iul 2006
Cele 5 sectoare din municipiul Chișinău vor fi conduse de primari și consiliu de sector, care vor înlocui, în acest fel, instituția preturii existentă în prezent. Parlamentul a aprobat vineri, 14 iulie, un proiect de lege în acest sens, efectuând modificări la Legea privind administrația publică locală, Codul electoral și Legea privind organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova.

Potrivit modificărilor, sectoarele vor avea câte un primar și 2 viceprimari, iar municipiul va avea un primar general și patru viceprimari. De asemenea, este prevăzut ca în fiecare sector să activeze câte un consiliu local. Sectoarele din Chișinău vor dispune de aceleași atribuții ca și unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I. Totodată, deciziile Consiliului municipal Chișinău și dispozițiile cu caracter normativ ale primarului general vor fi obligatorii pentru autoritățile sectoarelor.

Modificările la Codul electoral prevăd alegerea primarilor și consiliilor de sector în conformitate cu legislația electorală. Similar cu modificările făcute ieri la Codul electoral, se propune ca, pentru validarea alegerilor, să se înregistreze o prezență de 25 la sută din alegători, iar în cazul votării repetate pragul electoral să fie exclus.

Potrivit autorilor, deputați ai fracțiunilor comuniste, democrate și creștin-democrate, scopul proiectului este de a lărgi posibilitățile participării cetățenilor din sectoare la administrarea chestiunilor de interes local; diminuarea monopolului actual al Consiliului și Primăriei municipiului; crearea condițiilor pentru ca în structurile puterii să fie reprezentate majoritar diverse forțe politice etc.

Mai mulți deputați din fracțiunea Alianța „Moldova Noastră” au criticat unele prevederi din proiect, care, în opinia lor, contravin legislației și recomandărilor internaționale și „vor crea un haos total”. Potrivit deputatului Leonid Bujor, graba cu care a fost adoptat acest proiect demonstrează că partidul de guvernământ conștientizează că nu va câștiga alegerile din municipiu și creează premize pentru a exercita controlul măcar în câteva sectoare.

Dacă va fi adoptat și în cea de-a doua lectură, proiectul va intra în vigoare la data numirii alegerilor generale locale din 2007.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Conferințe IPN [HD] | Demisia CEC - imperativul momentuluiConferințe IPN [HD] | Lansare proiect ,,Diaspora Business Connection"
Vezi toate
banner creditex