Sectoarele capitalei vor fi conduse de primari și consilii de sector
Print Send by email
14:21, 14 Iul 2006
Cele 5 sectoare din municipiul Chișinău vor fi conduse de primari și consiliu de sector, care vor înlocui, în acest fel, instituția preturii existentă în prezent. Parlamentul a aprobat vineri, 14 iulie, un proiect de lege în acest sens, efectuând modificări la Legea privind administrația publică locală, Codul electoral și Legea privind organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova.

Potrivit modificărilor, sectoarele vor avea câte un primar și 2 viceprimari, iar municipiul va avea un primar general și patru viceprimari. De asemenea, este prevăzut ca în fiecare sector să activeze câte un consiliu local. Sectoarele din Chișinău vor dispune de aceleași atribuții ca și unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I. Totodată, deciziile Consiliului municipal Chișinău și dispozițiile cu caracter normativ ale primarului general vor fi obligatorii pentru autoritățile sectoarelor.

Modificările la Codul electoral prevăd alegerea primarilor și consiliilor de sector în conformitate cu legislația electorală. Similar cu modificările făcute ieri la Codul electoral, se propune ca, pentru validarea alegerilor, să se înregistreze o prezență de 25 la sută din alegători, iar în cazul votării repetate pragul electoral să fie exclus.

Potrivit autorilor, deputați ai fracțiunilor comuniste, democrate și creștin-democrate, scopul proiectului este de a lărgi posibilitățile participării cetățenilor din sectoare la administrarea chestiunilor de interes local; diminuarea monopolului actual al Consiliului și Primăriei municipiului; crearea condițiilor pentru ca în structurile puterii să fie reprezentate majoritar diverse forțe politice etc.

Mai mulți deputați din fracțiunea Alianța „Moldova Noastră” au criticat unele prevederi din proiect, care, în opinia lor, contravin legislației și recomandărilor internaționale și „vor crea un haos total”. Potrivit deputatului Leonid Bujor, graba cu care a fost adoptat acest proiect demonstrează că partidul de guvernământ conștientizează că nu va câștiga alegerile din municipiu și creează premize pentru a exercita controlul măcar în câteva sectoare.

Dacă va fi adoptat și în cea de-a doua lectură, proiectul va intra în vigoare la data numirii alegerilor generale locale din 2007.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Institutul pentru Democrație

La 10 octombrie 2018, cu sprijinul UE, a avut loc un seminar de instruire a cadrelor didactice din mediul rural din Găgăuzia pentru cunoașterea metodelor moderne de predare a drepturilor omului în școală

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Live streamConferințe IPN [HD] Asociația ,,UNIREA - ODIP"
Conferințe IPN [HD] Fundația Roma AwarenessConferințe IPN [HD] | Centrul pentru Jurnalism Independent
Vezi toate
banner creditex