Vladimir Voronin: R. Moldova nu se va uni cu România nici după integrarea europeană
Print Send by email
14:56, 11 Iul 2006
Unirea R. Moldova cu România nu se va produce nici după aderarea la Uniunea Europeană, iar arhitecții acestor scenarii, atât de la Tiraspol, cât și de la București, trebuie să se împace cu ideea că asemenea vise sunt irealizabile, a declarat președintele Vladimir Voronin, în cadrul unei conferințe de presă, susținută marți, 11 iulie.

Voronin a spus că este împotriva acestei, precum și a oricărei altei uniri sau creării unei confederații etc., nici chiar pentru a urgenta integrarea în UE sau în alte scopuri. „Am fost ales în calitate de președinte al R. Moldova și voi respecta Constituția”, a spus Voronin, susținând totodată că „unioniștii trebuie pedepsiți”.

În cadrul aceleiași conferințe, Voronin a declarat că în anul 1918 România a ocupat teritoriul care azi se numește R. Moldova, iar la 28 iunie 1940, acesta a fost eliberat de sub ocupația română.

Referindu-se la recentele declarații ale președintelui României Traian Băsescu, potrivit cărora România a oferit R. Moldova șansa de a se integra împreună în UE, Voronin a declarat că nu a înțeles contextul acestor declarații și că președintele român nu a înaintat oficial nici un fele de propuneri în acest sens. „Președintele Băsescu este om și el, și ca orice om are dreptul să greșească”, a declarat Voronin.

Referindu-se la un plan al României de reglementare a conflictului transnistrean, despre care Bucureștiul a anunțat acum 2 luni, Voronin a spus că nici acest plan nu a fost înaintat Chișinăului. În acest context, șeful statului a declarat că în problema transnistreană „nu există deficit de propuneri și planuri”. Voronin e de părere că cea mai mare contribuție pe care ar putea-o aduce România la reglementarea diferendului transnistrean ar fi semnarea Acordului politic și al Acordului de frontieră cu R. Moldova.

Totodată, președintele s-a declarat mulțumit de nivelul actual al relațiilor moldo-române, invocând relația sa prietenească cu președintele României Traian Băsescu.

(0) comentarii
Nume

Adaugă comentariu Citeste Regulile

Subscribe by email RSS

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Traian Băsescu și Eugen Tomac: ,,Obiectivele  PMP în PE și relația cu RM"Conferințe IPN [HD] | Reprezentanți ai Uniunii Pensionarilor din RM: Sărăcia în creștere ne distruge
Conferințe IPN [HD] | Demisia CEC - imperativul momentuluiConferințe IPN [HD] | Lansare proiect ,,Diaspora Business Connection"
Vezi toate
banner creditex