Eugen Nichiforciuc: Reforma Parlamentului va conduce la un randament mai mare a acestuia

Print Send by email
06:52, 14 Noi 2018

Eugen Nichiforciuc: Reforma Parlamentului va conduce la un randament mai mare a acestuia

Reducerea numărului de deputați în Parlament va conduce la un randament mai mare a legislativului, spune deputatul democrat Eugen Nichiforciuc. Potrivit lui, propunerea organizării unui referendum pentru reducerea numărului de parlamentari face parte dintr-un amplu proces de reformare a guvernării în ansamblu, prima etapă fiind reforma Guvernului. Declarația a fost făcută la emisiunea „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Eugen Nichiforciuc susține că referendumul privind reducerea numărului de deputați este un angajament al PDM făcut încă din anul 2016. Prima etapă a acestei reforme deja s-a efectuat – reforma Guvernului. S-a redus numărul de ministere de la 16 la 9. Eugen Nichiforciuc este sigur că după reformarea Parlamentului legislativul va avea un randament mai mare. „Va fi mult mai ușor de controlat activitatea deputaților. Sperăm că, dacă vor fi doar 61 de deputați, toți cetățenii îi vor cunoaște nu doar pe nume, dar chiar și la față”, spune deputatul.

Parlamentarul menționează că prin organizarea referendumului odată cu scrutinul parlamentar s-a dorit evitarea cheltuirii banilor publici. În plus, subiectul referendumului este similar cu alegerile parlamentare pentru că vizează legislativul și componența lui. „De aceea, trebuie să avem și timp ca să discutăm cu cetățenii, trebuie să aflăm, dacă majoritatea cetățenilor va susține această propunere și dacă votul cetățenilor va fi unul pozitiv, atunci noi va urma să discutăm și cu experții, și cu Comisia de la Veneția, ca să găsim o formulă juridică corectă și să implementăm această dorință a cetățenilor”, spune Eugen Nichiforciuc.

Jurnalistul și analistul Valeriu Reniță consideră că există o înțelegere generală a faptului că aparatele birocratice trebuie restrânse. Potrivit lui, se discută în mai multe societăți ideea că multă birocrație face rău unui stat. „Pentru teritoriul nostru, pentru numărul populației eu cred că este mai eficient să avem un număr mai mic de ministere. Acest concept se extinde și asupra Parlamentului”, spune jurnalistul.

Marți, 13 noiembrie, Partidul Democrat a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători, atunci când sunt dezamăgiți de activitatea parlamentarilor.

06:52, 14 Noi 2018

Alte știri

21 Iulie 2018
RSS
Turcia are un nou ambasador în Republica Moldova Chiril Gaburici: Economia este într-o criză de maturitate și trebuie să trecem frumos de această perioadă
free
20 Iulie 2018
Transmiterea Stadionului Republican în proprietatea SUA, votată în lectură finală
free
21 Iulie 2018
Majorarea salariilor pentru aleșii locali cu 50 la sută, votată în prima lectură
free
20 Iulie 2018
Șoferii din stânga Nistrului ar putea obține dreptul de circulație în traficul internațional Parlamentul a ratificat un împrumut de 80 mln de euro de la BERD pentru interconectarea cu România
free
21 Iulie 2018
A fost votată crearea registrului național al monumentelor de for public
20 Iulie 2018
PPPDA: Majorările salariale promise de PDM – o cacealma și o tentativă publică de corupere
free
Deputații PLDM au preluat și depus la CC proiectul de sesizare privind alegerile, propus de societatea civilă
free
Promo-LEX susține modificările propuse de un grup de deputați la Codul electoral
free
Directorul Agenției Turismului, eliberat din funcție
19 Iulie 2018
Andrian Candu: Votul mixt nu va fi anulat
free
Strategia națională de apărare, aprobată în Parlament
free
Protest în fața Parlamentului. Manifestanții au încercat să intre cu forța în clădire
free
Miniștrii de externe ai statelor UE, îngrijorați de situația din Republica Moldova
free
Rodica Verbeniuc va conduce Agenția de Investiții
18 Iulie 2018
Stadionul Republican urmează a fi transmis pentru edificarea noului sediu al Ambasadei SUA în RM
free
Mai mulți aleși locali califică inacceptabilă condiționarea susținerii europene, într-o scrisoare către liderii europeni
free
Alegerile în circumscripțiile electorale uninominale, doar într-un singur tur
free
Platforma DA: Plahotniuc cheltuie miliarde pe distracții, dar își bate joc de alimentația copiilor
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Proiectul MAC-P

Suport în valoare de circa 7,2 milioane de lei pentru producătorii agricoli din Republica Moldova

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Proiectul internațional HydroEcoNex BSB165Conferințe IPN [HD] | Apelul activistuli civic Andrei Donica
Conferințe IPN [HD] | Parlamentul refuza discuțiile asupra proiectelor PLDMConferințe IPN [HD] | Dodon a vândut Cimitirul Eroilor din Chișinău!
Vezi toate
banner creditex