Statele Unite sunt „dezamăgite” de decizia Parlamentului de a schimba sistemul electoral

Print Send by email
10:38, 24 Iul 2017

Statele Unite sunt „dezamăgite” de decizia Parlamentului de a schimba sistemul electoral

Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a scris într-o postare pe o rețea de socializare că Statele Unite ale Americii sunt „dezamăgite” de decizia Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova de a nu lua în considerare cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR cu privire la Codul Electoral revizuit, transmite IPN.

Într-o postare pe pagina de facebook, Ambasada Statelor Unite la Chișinău scrie că adoptarea Codului Electoral revizuit pune la îndoială obiectivul declarat al Guvernului privind un viitor democratic și european pentru oamenii din Moldova. „Vom continua să lucrăm cu toate părțile interesate, inclusiv cu societatea civilă, pentru a face ca viitorul european al Moldovei să devină realitate”, mai scrie Ambasada Statelor Unite.

Și oficialii europeni s-au expus vineri, asupra schimbării sistemului electoral din Moldova. „Votul de joi, 20 iulie, din Parlamentul Republicii Moldova pentru implementarea modificărilor la Codul Electoral vine în directă contradicție cu recomandările recente ale Comisiei de la Veneția și ale Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului”. Aceasta este declarația înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene Federica Mogherini și a comisarului european pentru politica europeană de vecinătate și negocieri pentru extindere Johannes Hahn.

Potrivit oficialilor europeni, selectarea sistemului electoral este o decizie suverană a unui stat, însă UE are ferma convingere că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un consens larg între forțele politice și să respecte consultările autentice cu societatea civilă și recomandările partenerilor internaționali.

Parlamentul a votat pe 20 iulie, cu 74 de voturi, proiectul de modificare a Codului Electoral prin care se trece de la sistemul proporțional de vot, pe liste de partid, la cel mixt, în care jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă în circumscripții uninominale. În aceiași zi, legea a fost promulgată de președintele Igor Dodon. Iar o zi mai târziu, a fost publicată în „Minitorul Oficial”.

10:38, 24 Iul 2017

Alte știri

22 Iulie 2017
RSS
Tiraspolul condamnă Declarația de retragere a trupelor ruse Legislativul a format încă o comisie parlamentară
Sesiunea parlamentară de primăvară-vară s-a încheiat
free
Marian Lupu: Declarația privind retragerea armatei străine nu este anti-rusă
free
21 Iulie 2017
Andrian Candu în Parlament: Dmitri Rogozin ne transmite salutări Noua structură a Guvernului a fost aprobată de Parlament
free
PSRM condamnă declarația Parlamentului de retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului Federica Mogherini și Johannes Hahn reacționează la votul din Parlamentul Moldovei
free
Protestele împotriva sistemului electoral mixt au continuat și astăzi
free
Parlamentul aprobă Declarația de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei
free
Guvernele de la Chișinău și București vor avea o ședință comună în toamnă
free
Legea privind modificarea Codului Electoral a fost publicată în Monitorul Oficial
free
MAEIE condamnă proclamarea așa-zisei „Malorusia” Declarații contradictorii privind noul sistem electoral
free
Opoziția extraparlamentară îndeamnă cetățenii să iasă la proteste
free
Opinii împărțite privind votarea sistemului electoral mixt
free
20 Iulie 2017
PPE din Parlamentul European cere Comisiei Europene să stopeze ajutorul destinat Moldovei
free
La funcțiile de președinte și vicepreședinte de raion vor putea să candideze orice persoană
Mandat vacant în fracțiunea parlamentară a PSRM Votarea sistemului electoral mixt s-a produs pe fundalul a două manifestații
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN | ???????????? ?????????? <<Moldova mea>>Conferințe IPN [HD] |  ,,David Davitean este deținut ilegal în închisoare"
Conferințe IPN [HD] |  Proiectul ,,Moldo Crescendo"Conferințe IPN [HD] | ,,Poziția comună vizavi de modificarea sistemului electoral"
Vezi toate
banner creditex