Gianni Buquicchio și oficiali europeni explică repetat opinia Comisiei de la Veneția

Print Send by email
16:41, 22 Iun 2017

Gianni Buquicchio și oficiali europeni explică repetat opinia Comisiei de la Veneția

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a explicat repetat ce a avut în vedere instituția pe care o conduce atunci când a emis opinia critică pe subiectul schimbării sistemului electoral în Republica Moldova. Potrivit portalului report.md, citat de IPN, într-un interviu pentru frontnews.eu el a precizat că recomandarea de bază a Comisiei de la Veneția a fost să rămână actualul sistem electoral în Republica Moldova.

Comisia de la Veneția a sesizat pericolul că sistemul electoral mixt ar putea genera o influență mai mare a mediului de afaceri asupra politicului. „Nu este prima dată când autoritățile Republicii Moldova decid să schimbe sistemul electoral. A mai avut loc o tentativă în 2013. Au vrut să treacă de la sistemul proporțional la sistemul mixt. Și la acea vreme ne-au solicitat opinia și noi am recomandat să nu fie schimbat sistemul. Atunci ne-au ascultat. Acum vedem o nouă tentativă de a reveni la acea decizie, iar temerile recomandărilor noastre sunt aceleași. Până la urmăm, decizia de a schimba sau nu sistemul electoral este dreptul suveran al statului”, a menționat Gianni Buquicchio.

Aflat la Bruxelles, premierul Pavel Filip a fost atenționat de către președintele Consiliului European, Donald Tusk, în privința respectării întocmai a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Iar comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat că asistența macrofinanciară pentru Moldova depinde de decizia autorităților în privința sistemului electoral. „Așteptăm ca Moldova să urmeze în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția. Schimbarea sistemului electoral în contextul actual politic al Republicii Moldova pune democrația țării în pericol”, a declarat Johannes Hahn, citat de report.md.

Premierul moldovean Pavel Filip i-a transmis lui Johannes Hahn că ar dori ca UE să nu lege primirea ajutorului financiar de 100 de milioane de euro de posibilitatea schimbării sistemului de vot, argumentând că astfel vor putea fi continuate reformele pe care Guvernul le-a început.

Europarlamentarul român Cristian Preda a declarat la TVR-Moldova că Republica Moldova nu va beneficia de finanțare din partea UE dacă autoritățile nu vor renunța la proiectul schimbării sistemului electoral și nu se vor conforma recomandărilor Comisiei de la Veneția. „Noi suntem gata să ajutăm Republica Moldova, dar nu să sprijinim un regim care schimbă sistemele electorale pentru a se menține la putere. În Republica Moldova nu se înțelege acest lucru. Nu putem să cerem banii cetățenilor europeni pentru aventurile politice de la Chișinău. Cred că există o singură decizie rațională și anume retragerea proiectului de modificare a legii electorale", a menționat Cristian Preda, precizând că i-a transmis acest mesaj inclusiv liderului PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul întrevederii avute la Bruxelles.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Adrian Candu, susține că schimbarea sistemului electoral va fi implementată. În cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, Candu a spus că nu vor fi respectate toate recomandările Comisiei de la Veneția, dar se va ține cont de majoritate.

16:41, 22 Iun 2017

Alte știri

24 Iunie 2017
RSS
Andrian Candu: În Republica Moldova nu a existat niciodată consens politic
free
23 Iunie 2017
Prietenia lui Igor Dodon cu Vladimir Putin afectează cetățenii moldoveni, eurodeputat
free
Autoritățile de la Chișinău își propun să impulsioneze dialogul strategic cu SUA
free
Merab Antadze: Pe moldoveni și georgieni îi unește vița de vie și nevoia de securitate
free
22 Iunie 2017
PSRM: Acest Parlament trebuie dizolvat Moțiunea pe numele ministrului de externe nu a trecut
Schimbarea sistemului electoral actual este imperativă, opinii
free
Europarlamentar: Nu putem cere banii cetățenilor europeni pentru aventuri politice
free
Deputații PLDM au sesizat Curtea Constituțională
free
21 Iunie 2017
Opinia Comisiei de la Veneția trebuie luată în considerare ca literă și spirit, comisar UE
free
Președintele efectuează o vizită oficială în Azerbaidjan
Declarații contradictorii privind capacitatea UE de a influența modificarea sistemului electoral
free
Liderul PDM la Bruxelles: Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția
Premierul Filip a avut o întrevedere la Bruxelles cu președintele Consiliului European
free
Oazu Nantoi: Proiectul statalității Republicii Moldova degradează
free
20 Iunie 2017
O comisie a PE susține acordarea ajutorului financiar pentru Moldova
free
Premierul Pavel Filip întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles
free
Recomandările Comisiei de la Veneția trebuie luate în calcul pentru a îmbunătăți legea, opinii
free
Vladimir Bolea: Guvernarea adoptă legi foarte bune, dar nu le implementează
free
19 Iunie 2017
Comisia de la Veneția găsește inoportună modificarea sistemului electoral în forma propusă acum
free

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

TIM, ADEPT, CRJM, IDIS

Lansarea studiului „Capturarea statului: cazul Republicii Moldova”, Comunicat RO/EN

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | AO ,,Protecția Consumatorului" cere încetarea competențelor Guvernului.Conferințe IPN [HD] | Ziua  Internațională pentru susținerea victimelor torturii.
Conferințe IPN [HD] |CJI: Raport manipulare informațională. (1 aprilie 2017 - 1 iunie 2017).Conferințe IPN [HD] | A.O. "Urban Consulting".  Pretinsele ,,datorii istorice" la energia termică.
Vezi toate
banner creditex