Pikka Tapiola: Este foarte ușor să te îndrăgostești de Moldova, nu de politic - de oameni

Print Send by email
06:16, 23 Aug 2017

Pikka Tapiola: Este foarte ușor să te îndrăgostești de Moldova, nu de politic - de oameni

Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, spune că cel mai mare succes în relația UE - Republica Moldova, timp de patru ani de mandat, este evoluția la capitolul onestitate și deschidere. Liberalizarea regimului de vize și Acordul de Asociere pot fi de asemenea înscrise în lista succeselor. Totuși, ambasadorul regretă că, în această perioadă, reformele ar fi putut avansa mult mai rapid, dar și că s-a produs un furt în sistemul bancar de așa magnitudine. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui club de presă, transmite IPN.

„Când am venit aici, vorbeam de Moldova ca o țară de succes, nu pot să spun că acum chiar nu este niciun succes. Liberalizarea regimului de vize chiar este un succes, DCFTA sau Acordul de Asociere este un succes, volumul comerțului este în creștere, dar și volumul investițiilor. Da, în ambele cazuri putea fi mai mult”, a spus Pirkka Tapiola. În același context, ambasadorul regretă să vadă cum oamenii pleacă din țară, specificând că moldovenii sunt norocoși că au opțiuni să călătorească liber, pe de o parte, dar pe de altă parte, atunci când apar unele probleme la ei în țară, ei nu rămân ca să le rezolve.

Pirkka Tapiola a remarcat că pe parcursul mandatului său, europenii s-au simțit nevoiți să ia decizii foarte dure legate de finanțarea Republicii Moldova. În context, a fost abandonat regimul de sprijin bugetar care a fost schimbat pe asistența pe bază de proiecte. „Este o dorință personală că, odată și odată, vom putea reveni la suportul bugetar. Dar, pentru a reveni, trebuie să avem proiecte mai bune, implementare mai bună și management mai bun”.

Pirkka Tapiola spune că a sperat să fie martorul unui progres mai mare în rezolvarea problemei transnistrene. „Mă bucur foarte mult că s-a găsit o metodă de facilitare a comerțului, nepunându-se o frontieră vamală în mijlocul Republici Moldova, așa ca Transnistria să fie și ea inclusă în DCFTA. Peste 60% de exporturi din Transnistria merg în UE la fel ca și în cealaltă parte a Nistrului. Dacă lăsăm la o parte politicul, costurile nereintegrăriimțării este la fel de mare pentru ambele maluri. Pentru asta este nevoie de voință politică din ambele părți. Noi am încercat să căutăm soluții și vom face asta în continuare”, a specificat Pirkka Tapiola.

Ambasadorul UE a mărturisit că este foarte ușor să te îndrăgostești de Republica Moldova, nu întotdeauna de politicul țării, dar de oameni, de care mai apoi începe să îți pese. Însă, până la urmă, spune el, faptul de a fi diplomat îți cere să îți aduci aminte că nu e este țara ta. „Un diplomat întotdeauna va fi o persoană dinafară în țara în care e împuternicit să activeze. Eu muncesc pentru interesele Uniunii Europene. Interesul UE în țări precum Moldova este supremația legii și asigurarea unei calități mai bune a vieții oamenilor”.

Referindu-se la evoluția reformelor în Moldova, ambasadorul UE este de părere că ideea de anul trecut, de a avea o Foaie de Parcurs pentru reforme a fost una foarte bună. În același timp, se cere trecerea de la partea cantitativă la cea calitativă, adică implementarea reformelor, care într-un final să fie palpabile pentru oameni.

„Un mesaj pe care aș vrea să-l transmit întregii societăți moldovenești ar ține de încercarea de a identifica punctele de cooperare, încercarea de a respecta opinia altora. ”Mesajul meu va fi în limba rusă: Давайте жить дружно!”, a spus Pirkka Tapiola, făcând aluzie la personajul pacifist al unui apreciat film cu desene animate din perioada sovietică.

Pirkka Tapiola, a preluat mandatul de șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova în 2013, după încheierea mandatului fostului șef al Delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel. Pirkka Tapiola a activat anterior în calitate de Consilier al UE pe probleme de relații cu țările din Europa de Est și Asia Centrală. Noul șef al Delegației UE la Chișinău este numit diplomatul slovac Peter Michalko.

06:16, 23 Aug 2017

Alte știri

23 August 2017
RSS
Chișinăul solicită includerea subiectului scoaterii trupelor militare străine pe agenda ONU
free
Secretarul general PSD Sergiu Coropceanu se află într-o vizită de lucru în SUA
free
Alte trei ministere își reduc numărul de angajați în urma reorganizării Ucraina a numit un nou reprezentant în formatul de reglementare a conflictului transnistrean
22 August 2017
Pavel Voicu, numit consilier prezidențial pentru misiuni speciale Pavel Filip către Pirkka Tapiola: Mulțumim pentru dedicarea față de Moldova
free
Pentru înfăptuirea Unirii este necesară o conjunctură favorabilă la nivel internațional, opinii
free
Implementarea sistemului mixt începe tardiv și cu încălcarea legii, Promo-LEX
free
Crucea Roșie din China oferă Moldovei ajutor în sumă de 100 de mii de dolari
21 August 2017
Igor Dodon: O asemenea stare de alarmare în societate nu a existat de 25 de ani
free
Regulamentul Comisiei privind crearea circumscripțiilor uninominale, supus dezbaterii publice
free
19 August 2017
Maia Sandu: Nu pot să ne țină ostatici o mână de oameni corupți pentru o perioadă îndelungată
free
Program artistic cu prilejul Zilei Independenței
free
18 August 2017
Expert-Grup: Modificarea legii cetățeniei s-a făcut cu abateri semnificative
free
1,7 milioane de dolari pentru modernizarea serviciilor guvernamentale
Chișinăul condamnă atacul terorist care a avut loc la Barcelona, Spania
17 August 2017
Președintele Dodon la baza de aviație din Mărculești: Armata trebuie reformată” PAS: Legea cetățeniei prin investiție pune în pericol securitatea statului
free
Guvernarea majorează povară fiscală pentru antreprenorii mici și mijlocii, PPPDA
free
Igor Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate

ANUNȚURI

Vezi toate

COMUNICATE DE PRESĂ

Transparency International Moldova

Notă de poziție: Noile modificări la Legea cetățeniei Republicii Moldova - un risc de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă

Vezi toate

Ultimele video

Conferințe IPN [HD] | Căile de ameliorare a situației deplorabile a pensionarilor.Conferințe IPN [HD] |CJI. Raport (01.06.17 - 01.08.17).
Conferințe IPN [HD] | Președintele  CNO este învinuit de spălare de mijloace financiare bugetare.Conferințe IPN [HD] | Rezultatele lotului național la Campionatului Mondial de Muaythai.
Vezi toate
banner creditex