Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Sic!: Iurie Ciocan vs „teoria științelor politice”

Print Send by email
16:19, 17 Noi 2017

Sic!: Iurie Ciocan vs „teoria științelor politice”

Fostul șef de la Comisia Electorală Centrală și cel care a condus comisia de formare a circumscripțiilor electorale, Iurie Ciocan, a încercat să explice deciziile controversate privind numărul de circumscripții alocate Transnistriei (două) și diasporei din Europa (una). Autorii unui nou articol Sic! menționează că Iurie Ciocan, vorbind în calitate de „tehnician”, a invocat recomandările Comisiei de la Veneția și „teoria științelor politice”. „În ambele cazuri însă ori a greșit din neștiință, ori a manipulat intenționat”, se spune în articol.

Întrebat despre Transnistria, Iurie Ciocan nu se arată deranjat că pentru o regiune în care la prezidențiale au votat 16 mii de oameni să se deschidă tocmai două circumscripții, iar pentru diaspora europeană, unde au votat 115 mii de alegători, doar una. El argumentează astfel: „teoria și standardele propuse de Comisia de la Veneția, de Consiliul Europei, spun în felul următor: „Circumscripțiile uninominale reprezintă anumite teritorii, pentru a da reprezentare politică acestor teritorii”. De fapt, Comisia de la Veneția zice altceva și anume că: „delimitarea circumscripțiilor este un mijloc important de promovare a egalității votului în toate sistemele electorale”, menționează autorii Sic!

„Potrivit Codului Bunelor Practici Electorale, «egalitatea puterii de vot presupune o distribuție clară și echilibrată a scaunelor (de deputat) între circumscripții pe baza unuia dintre următoarele criterii de alocare: populație, număr de cetățeni rezidenți (inclusiv minori), numărul de alegători înregistrați și posibil numărul de alegători care chiar votează. Poate fi considerată și o combinație potrivită dintre aceste criterii. Criteriul administrativ și geografic, sau chiar granițele istorice tot pot fi considerate»”, se precizează în articol.

Potrivit autorilor, așadar, este recomandabil să se ia în calcul nu doar numărul alegătorilor înregistrați, ci și numărul celor care chiar merg la vot. Din nou, Comisia îl contrazice pe Iurie Ciocan, care afirmă că „legea scrie nu numărul cetățenilor de facto, dar numărul alegătorilor înscriși în listele electorale de bază la ultimele alegeri naționale”. Iurie Ciocan, spun autorii Sic!, uită să menționeze că legea scrie asta fiindcă autorii ei au ignorat recomandările Comisiei de la Veneția.

În articol se face referire la declarația recentă a ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, care a spus foarte clar în cadrul unei emisiuni TV că recomandările Comisiei „nu au fost respectate în modul în care ar fi satisfăcător pentru a putea spune că nu generează întrebări”.

Autorii articolului mai menționează că până la urmă, nici teoria științelor politice și nici Comisia de la Veneția nu-l ajută foarte mult pe Iurie Ciocan. Afirmațiile sale fie manipulează intenționat, ceea ce l-ar face pe domnul Ciocan mai mult politician decât „tehnician”, fie arată că dânsul a citit superficial opinia Comisiei de la Veneția, dar și „teoria științelor politice”. În ambele cazuri, afirmațiile sale ridică noi semne de întrebare privind calitatea reformei a cărei implementare a condus-o.

Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

16:19, 17 Noi 2017

Alte știri

23 Mai 2016
RSS
Pavel Filip: Pentru noi Acordul cu FMI este un acord-cheie
free
Verdictul europarlamentarilor aflați la Chișinău: Insuficientă sete de reformă
free
Deputați din coaliția de guvernare, optimiști în privința relațiilor cu UE
free
21 Mai 2016
Petras Aučtrevièius: Clasa politică din Moldova trebuie să recapete încrederea cetățenilor
free
20 Mai 2016
Înalt consilier UE, despre evoluția Serviciului Vamal
free
Andi Cristea: Stabilitatea în Moldova și menținerea cursului european sunt esențiale
free
19 Mai 2016
Andrian Candu către eurodeputați: Au fost înregistrate progrese în implementarea AA
free
Parlamentarii europeni încurajează Guvernul să continue drumul european
free
Duminică în capitală se va desfășura un marș al tăcerii în susținerea comunității LGBT
free
Primăria vrea ca investitorii străini să se simtă comod la Chișinău, Dorin Chirtoacă
free
Moldova va participa la reuniunile structurilor de monitorizare a Acordului de Asociere
free
Norica Nicolai: Mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova a ales UE
free
18 Mai 2016
Discuții la Chișinău despre necesitatea controlului parlamentar privind integrarea europeană
free
Andi Cristea îndeamnă autoritățile moldovenești să elimine vulnerabilitățile
free
Peste 250 de cereri de subvenționare a cazanelor pe biomasă au fost depuse în prima zi
free
A început a doua reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova
free
Guvernarea mimează că este pro-europeană, opinii
free
Dan Stoenescu: Sunt optimist în privința identității românești în Republica Moldova
free
Rata de realizare a Planului de implementare a Acordului de Asociere este relativ mică, ONG-uri
free
17 Mai 2016
Procentul susținătorilor UE a scăzut, iar responsabilă se face guvernarea, Arcadie Barbăroșie
free