Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Reușita de integrare a Moldovei în UE ține de ea însăși, ministru român

Print Send by email
14:18, 17 Ian 2019

Reușita de integrare a Moldovei în UE ține de ea însăși, ministru român

Reușita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ține, în primul rând, de ea însăși. România o va susține, dar este decisivă implementarea reformelor asumate în contextul acordului de Asociere cu UE. Declarațiile au fost făcute de ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul unui briefing de presă la Chișinău, transmite IPN.

„Cunoaștem din propria noastră experiență care sunt provocările importante ale punerii în aplicare a unei agende ambițioase de reforme, dar nu există o alternativă viabilă pentru asigurarea prosperității, stabilității și democrației în Moldova. România este și va rămâne un avocat al Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de externe. Așteptările UE, susținute și de România, țin de obținerea de rezultate concrete în procesele de reformă și de îndeplinire pe deplin a angajamentelor asumate.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 24 februarie, ministrul roman a subliniat importanța asigurării celor mai înalte standarde democratice în organizarea acestora, deoarece pe această cale Moldova va putea să-și consolideze calea europeană. Teodor Meleșcanu a dat asigurări că Moldova este una din prioritățile majore ale președinției României în Consiliul UE, prin valorificarea oportunității și contribuție la aprofundarea relațiilor Moldova-UE. În 2019 se fac zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic și cinci ani de la liberalizarea regimului de vize, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Sunt planificate mai multe reuniuni pe dimensiunea Parteneriatului Estic în domenii precum: economia digitală, energie, mediu de afaceri, transport etc.

În cadrul aceluiași briefing, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și-a exprimat convingerea că președinția română a Consiliului UE va fi una de succes și va constitui pentru Moldova un imbold important în a continua parcursul european cu perseverență. „Starea dialogului Moldova-UE prezintă potențial de îmbunătățire treptată. Moldova și-a îndeplinit angajamentele asumate față de UE, inclusiv cu susținerea României. Așteptăm finalizarea perioadei electorale și fixare a unor noi obiective pentru dinamizarea relației RM-UE și continuarea reformelor”, a menționat ministrul.

Tudor Ulianovschi a remarcat că în timpul întrevederii cu omologul său român au discutat despre aprofundarea dialogului politic prin organizarea unor acțiuni comune, atât pe durata acestui mandat, cât și a celui care va urma. Părțile au convenit să organizeze, în a doua jumătate a anului curent, următoarea ședință a comisiei interguvernamentale pentru integrarea europeană. Ministrul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea acordată de România pentru diverse proiecte desfășurare în Republica Moldova și acordarea a trei milioane de euro pentru continuare a programului de renovare a grădinițelor.

Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, se află în Republica Moldova într-o vizită de lucru de o zi.

14:18, 17 Ian 2019

Alte știri

23 Iunie 2012
RSS
ONG-uri europene solicită trecerea la faza a II-a a Planului de Acțiuni RM-UE
free
12 Iunie 2012
La Bruxelles a început runda a II-a de negocieri privind Zona de Liber Schimb
free
05 Iunie 2012
Integrarea europeană va fi imposibilă fără dezrădăcinarea corupției, Nicolae Timofti
free
25 Mai 2012
Modificările la Legea privind asigurarea egalității au fost coordonate cu CE
free
14 Mai 2012
Moldova este gata să treacă la faza a II-a în domeniul liberalizării vizelor
free
12 Mai 2012
Bere germană în PMAN
free
19 Aprilie 2012
Moldova a solicitat Bulgariei să rămână un susținător activ în dialogul cu structurile UE
free
05 Aprilie 2012
Cinci ONG-uri fac apel la toleranță și cer adoptarea Legii antidiscriminare
free
03 Aprilie 2012
R.Moldova – Federația Rusă: Parteneriat strategic versus Parteneriat realist, previzibil și viabil: premize, obstacole, opțiuni
free
27 Martie 2012
UE consideră că PCRM trebuie să revină în Parlament
free
21 Martie 2012
Nicolae Timofti: Ideea de integrare în spațiul euroasiatic contravine celei de aderare la UE
free
20 Martie 2012
România va sprijini aspirațiile Republicii Moldova de aderare la UE
free
16 Martie 2012
Nicolae Timofti: Mă oblig să asigur stabilitatea necesară pentru promovarea reformelor
free
31 August 2011
Unde am ajuns dacă copilul nu știe unde e biblioteca, îl cheamă Mișa și vorbește moldoveneasca?
free
29 August 2011
E nevoie de o dezbatere publică la tema precizării orientării pro-europene în Constituție, Valeriu Streleț
free
25 August 2011
Majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est și-au revizuit constituțiile înainte de aderare la UE, Corneliu Gurin
free
24 August 2011
Anul 2010 a confirmat eliberarea Republicii Moldova de comuniști, Anatol Țăranu
free
23 August 2011
2008 – marcat de febra preelectorală, Alexandru Tănase
free
22 August 2011
Din 2006 procesul de integrare europeană a Moldovei devine ireversibil, Victor Gurău
free
19 August 2011
2005 - anul în care forțele democratice au început să aibă câștig în fața alegătorilor, Serafim Urecheanu
free