Produsele media la această rubrică sunt realizate în cadrul proiectului „Integrarea Europeană ca idee națională cu potențial de consolidare a societății moldovenești”, sprijinit de Fundația Germană Hanns Seidel

Reușita de integrare a Moldovei în UE ține de ea însăși, ministru român

Print Send by email
14:18, 17 Ian 2019

Reușita de integrare a Moldovei în UE ține de ea însăși, ministru român

Reușita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ține, în primul rând, de ea însăși. România o va susține, dar este decisivă implementarea reformelor asumate în contextul acordului de Asociere cu UE. Declarațiile au fost făcute de ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, în cadrul unui briefing de presă la Chișinău, transmite IPN.

„Cunoaștem din propria noastră experiență care sunt provocările importante ale punerii în aplicare a unei agende ambițioase de reforme, dar nu există o alternativă viabilă pentru asigurarea prosperității, stabilității și democrației în Moldova. România este și va rămâne un avocat al Republicii Moldova”, a declarat ministrul român de externe. Așteptările UE, susținute și de România, țin de obținerea de rezultate concrete în procesele de reformă și de îndeplinire pe deplin a angajamentelor asumate.

Referindu-se la alegerile parlamentare din 24 februarie, ministrul roman a subliniat importanța asigurării celor mai înalte standarde democratice în organizarea acestora, deoarece pe această cale Moldova va putea să-și consolideze calea europeană. Teodor Meleșcanu a dat asigurări că Moldova este una din prioritățile majore ale președinției României în Consiliul UE, prin valorificarea oportunității și contribuție la aprofundarea relațiilor Moldova-UE. În 2019 se fac zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic și cinci ani de la liberalizarea regimului de vize, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Sunt planificate mai multe reuniuni pe dimensiunea Parteneriatului Estic în domenii precum: economia digitală, energie, mediu de afaceri, transport etc.

În cadrul aceluiași briefing, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și-a exprimat convingerea că președinția română a Consiliului UE va fi una de succes și va constitui pentru Moldova un imbold important în a continua parcursul european cu perseverență. „Starea dialogului Moldova-UE prezintă potențial de îmbunătățire treptată. Moldova și-a îndeplinit angajamentele asumate față de UE, inclusiv cu susținerea României. Așteptăm finalizarea perioadei electorale și fixare a unor noi obiective pentru dinamizarea relației RM-UE și continuarea reformelor”, a menționat ministrul.

Tudor Ulianovschi a remarcat că în timpul întrevederii cu omologul său român au discutat despre aprofundarea dialogului politic prin organizarea unor acțiuni comune, atât pe durata acestui mandat, cât și a celui care va urma. Părțile au convenit să organizeze, în a doua jumătate a anului curent, următoarea ședință a comisiei interguvernamentale pentru integrarea europeană. Ministrul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea acordată de România pentru diverse proiecte desfășurare în Republica Moldova și acordarea a trei milioane de euro pentru continuare a programului de renovare a grădinițelor.

Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, se află în Republica Moldova într-o vizită de lucru de o zi.

14:18, 17 Ian 2019

Alte știri

05 September 2016
RSS
Deficiențele în asistența UE pentru Moldova: poziția Curții de Conturi a UE
free
02 Ianuarie 2016
În 2015, la Bugetul de stat s-au acumulat venituri mai mari decât în 2014
free
27 Noiembrie 2015
Există problemă mai mare decât anticipatele pentru Republica Moldova, Ileana Racheru
free
13 Noiembrie 2015
Stefan Fule: Nu am sesizat un spirit pro-european în rândul guvernanților
free
09 Noiembrie 2015
De ce SUA promovează mai activ decât UE vectorul european al Moldovei?
free
30 Octombrie 2015
Marian Lupu: Există două mari pericole pentru Moldova
free
22 Iunie 2015
Importanța națională a alegerilor locale
free
24 Noiembrie 2014
Igor Dodon prezintă pericol mare pentru pacea și stabilitatea din Moldova, Valentin Crîlov. Alegeri 2014
free
08 Iulie 2014
Argumentele Rusiei privind necesitatea denunțării acordurilor economice cu Moldova sunt neîntemeiate, opinii
free
16 Iunie 2014
Iurie Bolboceanu este convins 90% că va vota pentru ratificarea Acordului de Asociere
free
19 Iunie 2013
Delegația UE în Moldova răspunde acuzațiilor Congresului Civic
free
05 Iunie 2013
Prima vizită a președintelui Parlamentului, Igor Corman, va fi la Bruxelles
free
28 Mai 2013
UE are nevoie de un partener la Chișinău, europarlamentari
free
16 Martie 2013
Liderul de la Tiraspol: Va fi dureros dacă nu vom avea acces la piața UE
free
15 Martie 2013
Granturi pentru colaborarea experților societății civile din România și Moldova
free
13 Februarie 2013
Nicolae Timofti poartă consultări separate cu liderii AIE
free
02 Februarie 2013
Ghimpu propune schimbarea Consiliului AIE
free
23 Ianuarie 2013
Negocierile pe marginea Acordului de Asociere cu UE urmează a fi încheiate în primăvară
free
19 Ianuarie 2013
Luni începe următoarea rundă de negocieri pe marginea Acordului de Asociere
free
24 Decembrie 2012
Iurie Leancă și-a prezentat demisia
free